Toate cele 26 de tipuri diferite de maimuțe antropoide: imagini și clasificare

Doi cimpanzei stand unul langa altul.

În întregul regn animal, noi oamenii nu avem un văr mai apropiat decât maimuțele antropoide. De fapt, suntem maimuțe antropoide și, prin urmare, a afla mai multe despre rudele noastre primate cele mai apropiate poate fi o experiență interesantă și îmbogățitoare.

Dacă ți-ai dorit vreodată să faci o scufundare profundă în detaliile esențiale ale tuturor diferitelor tipuri de maimuțe antropoide care umblă planeta noastră, ai ajuns la locul potrivit.

În acest articol, vă vom prezenta cele 26 de tipuri diferite de maimuțe antropoide, inclusiv cele 8 tipuri de primate mari și 16 tipuri de primate mai mici.

Ca un bonus suplimentar, vom discuta și despre cum sunt clasificate maimuțele antropoide și vom răspunde la unele dintre cele mai frecvente întrebări despre aceste minunate primate. În acest fel, le poți arăta prietenilor și familiei tale cunoștințele tale enciclopedice despre maimuțe antropoide.

Să începem!

Ce este o maimuță antropoidă?

Înainte de a putea vorbi despre cele 26 de tipuri diferite de primate, ar trebui mai întâi să definim ce este o maimuță antropoidă.

Pur și simplu, o maimuță antropoidă este un tip de primată. Acum, această definiție ar putea să nu fie foarte utilă, deoarece maimuțele precum babuinii și macacii, sunt și ele un tip de primată.

Totuși, maimuțele antropoide se deosebesc de alte primate, inclusiv de celelalte tipuri de maimuțe, prin faptul că nu au coadă și prin faptul că majoritatea sunt destul de mari.

Din punct de vedere științific, putem clasifica toate speciile din suprafamilia Hominoidea ca maimuțe antropoide. Aceasta include atât familia Hylobatidae, care sunt maimuțele mai mici (giboni), cât și familia Hominidae, care sunt marile maimuțe (hominide).

8 tipuri incredibile de mari maimuțe antropoide

Primele 8 tipuri despre care vom vorbi sunt marile maimuțe antropoide. Toate aceste specii aparțin familiei Hominidae, care conține 8 specii vii în 4 genuri.

Toate marile maimuțe antropoide, cu excepția oamenilor, se găsesc numai pe continentele Africa sau Asia. În plus, toate marile maimuțe antropoide, cu excepția oamenilor, sunt considerate specii pe cale de dispariție sau amenințate.

Iată ce trebuie să știți despre cele 8 tipuri de maimuțe antropoide mari:

1. Genul Pongo

Primele maimuțe antropoide mari de pe lista noastră sunt membrii genului Pongo, care include toți urangutanii. Urangutanii sunt maimuțe antropoide mari care sunt cunoscute pentru părul lung, de culoare portocalie. Ei petrec mai mult timp în copaci decât celelalte mari maimuțe, deși se găsesc doar în Asia de Sud-Est și Oceania.

În prezent, există doar trei specii (vii) de urangutani, toate considerate a fi pe cale de dispariție în situație critică.

1.1 Urangutanul Bornean

Urangutan Bornean stand agatat de sfori.

Numit corect, urangutanul Bornean (Pongo pygmaeus) este o specie de urangutan care se găsește doar pe insula Borneo.

Dintre toate speciile de urangutani, urangutanul Bornean este considerat a fi cel mai mare dintre cele trei. Într-adevăr, este de fapt a doua ca mărime dintre marile maimuțe antropoide după gorilă, deoarece este în general mai greu decât majoritatea oamenilor adulți.

Urangutanii din Borneo preferă să trăiască în medii de pădure tropicală unde își pot găsi dieta preferată din smochine, frunze, semințe, miere, flori și chiar ouă. Ei pot trăi aproximativ 35 până la 40 de ani în sălbăticie și, potențial, până la aproximativ 60 de ani în captivitate.

1.2 Urangutanul de Sumatra

Urangutan de Sumatra stand in fund in iarba.

Găsit doar în cea mai nordică parte a insulei Sumatra din Indonezia, urangutanul de Sumatra (Pongo abelii) este o maimuță antropoidă mare, în pericol critic.

În comparație cu urangutanul din Borneo, urangutanul de Sumatra prezintă mult mai mult dimorfism sexual. Într-adevăr, masculii pot crește aproape de două ori mai mari decât femelele din această specie. În plus, urangutanii din Sumatra tind să fie mai ușori decât omologii lor din Borneo, deși au adesea o față mult mai mare.

Urangutanul de Sumatra preferă să aibă o dietă care este în cea mai mare parte din fructe și insecte. Cu toate acestea, la fel ca urangutanul Bornean, aceste primate vor mânca și ouă de păsări atunci când este necesar. În plus, aceste maimuțe super inteligente au fost văzute folosind unelte în sălbăticie, mai ales când vine vorba de folosirea bețelor pentru a săpa gropi după termite sau pietre pentru a deschide fructe și nuci.

1.3 Urangutan Tapanuli

Urangutan Tapanuli stand intr-un copac.

A treia și ultima specie de urangutan viu, urangutanul Tapanuli (Pongo tapanuliensis) se găsește numai în partea central-nordică a insulei Sumatra din Indonezia. Interesant este că cercetătorii nu și-au dat seama că aceasta era o specie separată de urangutan până în 2017, deoarece se credea că este pur și simplu o populație izolată a urangutanului din Bornean.

Acestea fiind spuse, urangutanul Tapanuli seamănă mai mult cu verii săi din Bornean în ceea ce privește dimensiunea mai mică a feței, deși împărtășesc unele dintre caracteristicile corpului și culoarea blănii speciei Sumatra.

Din păcate, au rămas doar aproximativ 800 de indivizi din această specie în sălbăticie, ceea ce o face cea mai rară dintre speciile de mari maimuțe antropoide. Acesta este în mare parte rezultatul pierderii și fragmentării habitatului – două probleme care afectează aproape toate marile maimuțe.

2. Genul Gorilla

Cea mai mare dintre marile maimuțe antropoide în ceea ce privește greutatea medie, genul Gorilla conține toate maimuțele antropoide cunoscute în mod obișnuit sub numele de gorile. Aceste primate sunt în mare parte locuitori ai solului și se găsesc numai în pădurile tropicale din Africa centrală.

Gorilele sunt unii dintre verii noștri cei mai apropiați, deoarece se crede că împărtășim aproximativ 98% din ADN-ul nostru cu aceste minunate primate. În prezent, există doar două specii vii de gorile, în zone distincte din Africa sub-sahariană.

2.1 Gorila din Est

Gorila din Est in padure.

Cea mai rară dintre cele două subspecii de gorile, gorila din est (Gorilla beringei) este cea mai mare primată vie din lume. Trăiește numai în zona Rwandei, Ugandei și Republicii Democratice Congo, atât în ​​medii de câmpie, cât și de munte.

De fapt, există două subspecii recunoscute ale gorilei din est – gorila de câmpie din est și gorila de munte. Ambele subspecii au capete mari, piept lat, nas plat și brațe foarte lungi.

Acestor gorile le place să mănânce în principal fructe, dar acum mănâncă mai ales frunze și alte ierburi din cauza pierderii habitatului. În plus, gorilele din est trăiesc în grupuri mari de familii de aproximativ 35 de indivizi, conduse de un singur mascul dominant cu spatele argintiu.

La fel ca multe primate, gorila din est este în pericol critic. Se crede că au rămas mai puțin de aproximativ 6.000 de indivizi în sălbăticie. Cu toate acestea, există dovezi că populația subspeciei de gorile de munte crește datorită eforturilor de conservare.

2.2 Gorila din Vest

Gorila din Vest stand in fund in jungla.

Găsită în principal în mlaștinile și zonele joase din centrul-vestul Africii, gorila din vest (Gorilla gorilla) este cea mai populată dintre speciile de gorilă. Aceste gorile tind să fie mai deschise la culoare, cu o blană de culoare mai gri decât verii lor estici. De asemenea, tind să fie puțin mai mici.

Cercetătorii au identificat două subspecii primare ale gorilei vestice: gorila vestică de câmpie și gorila Cross River.

Gorila vestică de câmpie este de departe cea mai populată dintre cele două subspecii, unele estimări indicând că există aproximativ 90.000 de indivizi în sălbăticie. Ei trăiesc predominant în pădurile montane și în mlaștinile din centrul-vestul Africii.

Alternativ, gorila Cross River este în mod clar cea mai puțin populată dintre toate subspeciile de gorile. Gorila Cross River se găsește numai de-a lungul izvoarelor râului Cross în regiunea de graniță dintre Nigeria și Camerun. Se crede că au rămas doar aproximativ 250 de adulți din aceasta subspecie în sălbăticie.

3. Genul Pan

Numit uneori panini, genul Pan găzduiește două specii de maimuțe antropoide mari existente: cimpanzeul și bonobo. Pe baza testelor genetice, cimpanzeul și bonobo sunt rudele noastre cele mai apropiate animale, deși se găsesc doar în Africa sub-sahariană.

Dintre toate marile maimuțe antropoide non-umane, cei doi membri ai genului Pan sunt singurele maimuțe care sunt enumerate ca fiind pe cale de dispariție, mai degrabă decât în ​​pericol critic. Iată ce trebuie să știți.

3.1 Cimpanzeul comun

Cimpanzeu comun mergand pe pamant.

Cimpanzeul (Pan troglodytes) este o specie de maimuță antropoidă mare care trăiește mai ales în regiunile împădurite din Africa tropicală. Aceste primate sunt asemănătoare ca mărime cu oamenii adulți de talie mică, deși sunt acoperite de păr negru și gros peste tot, cu excepția feței, a palmelor și a picioarelor.

Cercetările arată că există patru subspecii de cimpanzei, inclusiv cimpanzeul central, cimpanzeul vestic, cimpanzeul estic și cimpanzeul Nigeria-Camerun. Poate exista și o a cincea subspecie – cimpanzeul de sud-est, deși acest lucru nu a fost încă confirmat.

Cimpanzeii sunt cunoscuti ca fiind una dintre cele mai inteligente dintre speciile de primate. Ei folosesc frecvent instrumente în sălbăticie pentru a aduna hrană și pentru a îndeplini alte sarcini.

Cu toate acestea, toate subspeciile de cimpanzei sunt listate ca fiind pe cale de dispariție, mai ales din cauza pierderii habitatului. Unii oameni au încercat să păstreze cimpanzeii ca animale de companie, dar acest lucru este ilegal în multe locuri și nu este recomandat, deoarece pot fi agresivi atunci când sunt ținuți în captivitate.

3.2 Bonobo

Maimuta Bonobo muscand dintr-un bat.

Odată considerată a fi o subspecie de cimpanzeu, bonobo (Pan paniscus) este a doua dintre cele două specii de maimuțe antropoide din genul Pan. De fapt, se crede că bonobo și cimpanzeul s-au separat din aceeași specie cu aproximativ 1,5 milioane până la 2 milioane de ani în urmă, după formarea râului Congo.

În timp ce bonobo și cimpanzeul arată fizic destul de asemănător, bonobo este de obicei puțin mai subțire și mai mic. Se știe că bonobo trăiește atât pe pământ, cât și în copaci, dar nu pare să meargă doar pe picioarele din spate la fel de mult ca cimpanzeul.

Bonobo este în prezent listat ca specie pe cale de dispariție, iar unii cercetători estimează că au rămas între 50.000 și 30.000 de indivizi în sălbăticie. Aceste primate sunt amenințate cu pierderea habitatului din cauza defrișărilor, deși în mod tradițional au fost vânate și pentru carne.

4. Genul Homo

Nu în ultimul rând, finalul celor patru genuri de maimuțe antropoide mari este genul Homo. Acest gen conține doar o singură specie existentă, Homo sapiens, care este numele științific al oamenilor moderni (acesta suntem noi!).

Să aruncăm o privire rapidă la locul în care ne încadrăm noi oamenii în marele sistem de clasificare al marilor maimuțe.

4.1 Oamenii moderni

Persoana stand pe o stanca uitandu-se la o padure.

Oamenii moderni, care poartă numele științific de Homo sapiens, sunt singurul membru viu al genului Homo.

Desigur, au existat multe alte specii în acest gen, deși doar noi, oamenii moderni, am supraviețuit. Unele dintre cele mai notabile specii dispărute din acest gen includ Homo neanderthalensis (neanderthalieni) și Homo erectus, despre care se crede că este una dintre primele specii umane care semăna mult mai mult cu noi decât verii noștri maimuțele antropoide.

Interesant, oamenii moderni (Homo sapiens) sunt singura maimuță antropoidă mare care nu este pe cale de dispariție. Cu o populație totală de peste 7,9 miliarde începând cu 2021 (și în continuă creștere!), populația umană este substanțial mai mare decât cea a oricăruia dintre verii noștri cei mai apropiați.

În plus, noi, oamenii, suntem singura specie de maimuță antropoidă mare care trăiește pe mai mult de un continent, deoarece toate celelalte specii sunt limitate fie în Asia, fie în Africa.

18 tipuri minunate de maimuțe antropoide mai mici

În acest moment, am discutat despre cele 4 genuri și 8 specii de maimuțe antropoide mari. Dar cum rămâne cu primatele mai mici, te-ai putea întreba?

Din fericire pentru tine, avem și maimuțele antropoide mai mici discutate. De fapt, maimuțele antropoide mai mici includ toți membrii familiei Hylobatidae, care este împărțită în 4 genuri vii și 18 specii în total.

Ca și marile maimuțe antropoide, cele mai mici, care sunt de obicei numite giboni, se găsesc doar în anumite părți ale lumii, și anume în estul și sud-estul Asiei. În plus, aceste specii sunt, de asemenea, pe cale de dispariție, unele specii fiind enumerate ca fiind pe cale critică în domeniul lor de origine.

Având în vedere acest lucru, iată ce trebuie să știți despre cele 18 tipuri de maimuțe mai mici:

1. Genul Hoolock

Denumit în mod obișnuit gibonii hoolock, genul Hoolock conține trei specii de primate existente, toate trăiesc în sud-estul Asiei. Aceste primate sunt considerate a fi a doua ca mărime dintre toți gibonii după siamang (genul Symphalangus). Există trei specii de giboni hoolock, fiecare dintre ele având propriul habitat și caracteristici unice.

1.1 Gibonul Hoolock vestic

Gibon Hoolock vestic stand intr-un copac.

Gibonul hoolock vestic  (Hoolock hoolock) este o primată pe cale de dispariție care trăiește în părți din nord-estul Indiei, precum și în părți din Bangladesh și Myanmar. Acești giboni tind să trăiască în straturile mijlocii ale pădurii tropicale, unde mănâncă fructe, frunze și lăstari.

În plus, gibonul vestic Hoolock este cunoscut pentru vocalizările sale elaborate. Adesea vocalizează într-un duet, dar uneori, o întreagă familie se va alătura pentru a crea o melodie cu o secvență organizată, un eveniment care este cu adevărat o minune de privit.

1.2 Gibonul Hoolock estic

Gibon Hoolock estic stand intr-un copac.

 

Găsit mai ales în partea de est a Myanmarului, în regiunile extreme de est ale Indiei și în partea de sud-vest a provinciei chineze Yunnan, gibonul Hoolock estic (Hoolock leuconedys) este o primată mare care trăiește în copacii pădurii tropicale.

Acești giboni sunt cunoscuți a fi omnivori, deoarece se bucură de o dietă cu fructe, nevertebrate, ouă și licheni. Cu toate acestea, le plac în mod deosebit smochinele, pe care le pot găsi în întreaga lor zonă.

La fel ca majoritatea speciilor de gibon, gibonul estic este pe cale de dispariție, mai ales din cauza pierderii și degradării habitatului. În plus, se știe că acești giboni sunt prăduiți de șopârle mari și chiar de vulturi mari, care le-au amenințat și mai mult populația.

1.3 Gibonul Skywalker Hoolock

Gibon Skywalker Hoolock stand intr-un copac.

Gibonul Skywalker hoolock (Hoolock tianxing) este un gibon relativ rar și puțin cercetat, găsit în principal în provincia Yunnan din China și în estul Myanmarului. A fost descrisă pentru prima dată în literatura academică în ianuarie 2017, așa că specia nu este bine înțeleasă.

Interesant este că numele comun al speciei, Skywalker, provine de la Luke Sykwalker din franciza Star Wars. Dacă ți se pare un nume ciudat pentru un gibon, atunci nu ești singur. Cu toate acestea, oamenii de știință care au descris primata sunt mari fani ai seriei Războiul Stelelor, așa că au numit gibonul după unul dintre personajele lor preferate.

2. Genul Hylobates

Considerat inițial a fi singurul gen de giboni din lume, genul Hylobates este o colecție de maimuțe antropoide mai mici care este denumită în mod obișnuit umblători în pădure. Alături de genul Nomascus, genul Hylobates este cel mai mare dintre genurile de giboni, cu un total de șapte specii.

Genul Hylobates este unul dintre cele mai răspândite genuri de giboni, deoarece conține specii care trăiesc în sudul și sud-estul Asiei. În plus, cea mai mare parte a acestor specii au inele caracteristice de blană albă în jurul feței, ceea ce vă poate ajuta să le distingeți de alți giboni.

2.1 Gibonul Lar

Doi giboni Lar stand pe un lemn.

Gibonul mare (Hylobates lar) sau gibonul cu mâinile albe este unul dintre gibonii cel mai frecvent cercetați din lume. Această primată trăiește în toată Asia de sud-est, deoarece habitatul său se extinde din punct de vedere tehnic din sud-estul Chinei până la insula Sumatra.

Interesant este că gibonul mare poate avea o gamă largă de culori diferite de blană, de la aproape alb la aproape complet negru. Acești giboni sunt, de asemenea, considerați a fi adevărați brahiatori, ceea ce înseamnă că se propulsează în mare parte prin balansarea de pe ramurile copacilor.

Gibonii mari sunt una dintre cele mai comune specii de gibon care se găsesc în captivitate, cu toate acestea, sunt considerați a fi pe cale de dispariție în sălbăticie. Sunt adesea vânați pentru carne și sunt amenințați cu pierderea habitatului din cauza defrișărilor.

2.2 Gibon cu barbă albă din Bornean

Gibon cu barba alba din Bornean intr-un copac.

Numit corect, gibonul cu barbă albă din Borneo (Hylobates albibarbis) este un gibon relativ mic care se găsește numai pe insula Borneo. Acest gibon, așa cum sugerează și numele, are adesea un marcaj de barbă albă pe față, totuși nu se știu multe despre această populație de primate destul de izolată.

Știm, totuși, că gibonul cu barbă albă din Borneo a fost odată considerat a fi o subspecie a gibonului agil, dar dovezile ADN sugerează acum că ar trebui să fie o specie separată.

2.3 Gibonul lui Müller

Gibonul lui Müller stand pe o piatra.

Una dintre relativ puținele specii de gibon care nu prezintă un spectru larg de colorații ale blănii, gibonul Müller (Hylobates muelleri) este o primată rară și pe cale de dispariție, care trăiește numai pe insula Borneo. Acest gibon are de obicei blană de culoare gri sau maro și nu prezintă dimorfism sexual în ceea ce privește colorația sa.

O mare parte din gama speciei este protejată ca parte a mai multor parcuri naționale, cu toate acestea, este încă expusă riscului de pierdere a habitatului. De asemenea, se suprapune foarte puțin pe teritoriu cu gibonul cu barbă albă din Borneo, deși gibonul Müller trăiește în cea mai mare parte în partea de nord a insulei.

2.4 Gibon argintiu

Gibon argintiu stand pe o sfoara.

Numit uneori gibonul Javan, gibonul argintiu (Hylobates moloch) este un gibon mic care este endemic în insula Java. Preferă să trăiască în pădurile tropicale la altitudine relativ mare, deși se crede că au rămas mai puțin de 2.500 de adulți în sălbăticie.

Acești giboni, după cum sugerează și numele, au o blană de culoare argintie până la gri-albăstrui. Ei mențin teritorii relativ mici și tind să trăiască în perechi cu un singur pui la un moment dat.

Potrivit IUCN, gibonul argintiu este una dintre cele mai periclitate specii de gibon, din cauza pierderii habitatului și a comerțului ilegal cu animale de companie. Deși există o serie de programe de reproducere și eforturi de conservare în vigoare în întreaga lume, nu este clar dacă specia va putea supraviețui.

2.5 Gibonul agil

Gibon agil.

Unul dintre cei mai frapanți din punct de vedere vizual, gibonii agili (Hylobates agilis), sau gibonul cu mâini negre, este o primată relativ mare care trăiește în Malaezia, Thailanda și pe insula Sumatra.

Se mândrește cu o colorație de la negru jet până la roșu-maro, cu o sprânceană albă plină. Masculii au și smocuri de blană albă pe obraji, ceea ce îi ajută să iasă în evidență în pădurea tropicală unde trăiesc.

Gibonul agil este în prezent pe cale de dispariție, mai ales ca urmare a comerțului ilegal cu animale de companie. De asemenea, sunt vânați pentru carne și sunt expuși riscului de pierdere gravă a habitatului din cauza defrișărilor locale.

2.6 Gibon cu capac

Gibon cu capac stand pe o barna.

Făcându-și casa doar în pădurile tropicale din Cambodgia, Laos și Thailanda, gibonul cu capac (Hylobates pileatus) este o primată pe cale de dispariție, cunoscută pentru părul său zbuciumat. În plus, gibonul cu capac prezintă un tip unic de dimorfism sexual, în care masculii se laudă cu blana complet neagră, în timp ce femelele au o colorație alb-gri.

Gibonii cu capac sunt cunoscuți pentru că formează perechi de împerechere pe tot parcursul vieții, care trăiesc împreună în pădurea tropicală. Ei își vor apăra cu înverșunare propriul teritoriu de alte perechi și indivizi și sunt, de asemenea, cunoscuți pentru crearea de vocalizări joase atunci când se simt amenințați.

2.7 Gibonul lui Kloss

Gibonul lui Kloss stand intr-un copac.

Una dintre cele mai puțin înțelese specii de gibon, gibonul Kloss (Hylobates klossii) sau gibonul Mentawai, se găsește doar pe Insulele Mentawai, care sunt situate la vest de Sumatra.

În multe privințe, gibonul lui Kloss seamănă cu siamang datorită blănii sale în mare parte negre. Cu toate acestea, gibonul lui Kloss tinde să fie mult mai mic și nu are punga caracteristică a gâtului care se găsește pe siamang.

Ca și alți giboni, gibonul lui Kloss vocalizează. Într-adevăr, se crede că această specie de gibon are una dintre cele mai frumoase vocalizări, chiar dacă, în general, nu semnalizează în duete ca alți giboni.

3. Genul Symphalangus

Cel mai mic dintre genurile de maimuțe antropoide mai mici, genul Symphalangus găzduiește o singură specie: siamang.

Tehnic vorbind, siamang sunt un tip de gibon, deși au o serie de caracteristici distinctive care justifică clasificarea lor într-un gen diferit. Siamang are, de asemenea, una dintre cele mai mari împrăștieri dintre toți gibonii, deoarece se găsește în părți din Thailanda, Malaezia și Indonezia. Iată ce ar trebui să știți.

3.1 Siamang

Siamang vazut de aproape.

Siamang (Symphalangus syndactylus) este un gibon mare care trăiește în pădurile tropicale din sud-estul Asiei.

După cum am menționat anterior, siamang este un tip de gibon, deși se distinge de ceilalți veri ai săi prin faptul că are două pete pe fiecare picior. În plus, siamang are un sac gular caracteristic (cunoscut și sub numele de pungă pentru gât) care poate fi umflat la o dimensiune mare pentru a ajuta la amplificarea apelurilor și a altor sunete.

În timp ce numărul total de siamangi din lume nu este pe deplin cunoscut, primata este listată ca fiind pe cale de dispariție de către IUCN. Este în special expusă riscului capcanelor ilegale pentru comerțul cu animale de companie, iar defrișările pe scară largă pentru industria uleiului de palmier din arealul său a dus la pierderea masivă a habitatului.

4. Genul Nomascus

Al patrulea și ultimul gen de maimuțe antropoide mai mici, genul Nomascus este o colecție de șapte specii de giboni. Până de curând, se credea că toate aceste specii fac parte din genul Hylobates, cu toate acestea, noi cercetări arată că nu sunt atât de strâns legate cum se credea anterior.

În plus, toate speciile din genul Nomascus trăiesc în secțiunile cele mai nord-estice ale arealului gibonului, în special în sudul Chinei, Vietnam, Cambodia și Laos. Acest lucru diferențiază aceste specii de alte tipuri de giboni, care se găsesc mai ales în sud-vest.

Să aruncăm o privire rapidă la cele șapte specii din acest gen:

4.1 Gibon nordic cu obraji smeriți

Gibon nordic cu obraji smeriti vazut de aproape.

O specie recent descoperită, gibonul nordic cu obraji smeriți (Nomascus annamensis) este o maimuță antropoidă mai mică care se găsește în pădurile tropicale din Laos, Cambodgia și Vietnam. A fost identificat pentru prima dată în literatura științifică în 2010, așa că se știu relativ puține despre această primată.

Știm, totuși, că acești giboni tind să semene mult cu gibonul cu obraji galbeni, deși este mai probabil să aibă smocuri de blană auriu-portocaliu pe obraji. În afară de asta, sunt necesare mai multe cercetări pentru a înțelege pe deplin această specie fascinantă.

4.2 Gibonul cu creastă neagră

Doi giboni cu creasta neagra pe o stanca.

Gibonul cu creastă neagră (Nomascus concolor) este o primată pe cale critică de dispariție, care trăiește în nordul Vietnamului, precum și în părți din sud-estul Chinei și Laos.

Ca și alte câteva specii de gibon, gibonul cu crestă neagră prezintă ceea ce este cunoscut sub numele de dicromatism sexual, unde masculii și femelele au culori diferite. În special, masculii tind să fie aproape complet negri, în timp ce femelele vor avea o colorație aurie.

Există încă o dezbatere cu privire la modul de clasificare a gibonului cu crestă neagră, în special pentru că se crede că există cel puțin patru subspecii ale acestei primate. Indiferent cum ar fi, există mai puțin de aproximativ 2.000 de indivizi din această specie rămase în sălbăticie din cauza pierderii habitatului și a defrișărilor.

4.3 Gibonul cu creastă neagră de est

Gibon cu creasta neagra de est vazut de aproape.

Cândva considerat a fi dispărut în sălbăticie, gibonul cu crestă neagră de est (Nomascus nasutus) este una dintre cele mai rare primate din lume. Într-adevăr, nu a existat o singură observare confirmată a speciei din aproximativ anii 1960 până la începutul anilor 2000, până când un grup de biologi le-a observat în nordul Vietnamului.

Deși este similar din punct de vedere taxonomic cu alți giboni cu creastă neagră, gibonul estic cu crestă neagră a fost determinat a fi propria sa specie pe baza secvențierii genetice.

Cu toate acestea, de la începutul anilor 2000, se crede că au rămas mai puțin de 40 de indivizi din această specie în sălbăticie, ceea ce înseamnă că șansele de supraviețuire ale speciei sunt excepțional de mici din cauza pierderii continue a habitatului.

4.4 Gibonul cu crestă neagră din Hainan

Gibon cu creasta neagra din Hainan stand intr-un copac.

Găsit doar pe insula Hainan din sud-estul Chinei, gibonul cu creastă neagră din Hainan (Nomascus hainanus) este un gibon pe cale critică de dispariție.

Deși specia este cunoscută de oamenii de știință încă de la sfârșitul secolului al XIX-lea, nu a fost considerată de fapt o specie separată de gibonul cu creastă neagră de est până de curând.

Din păcate, de-a lungul anilor, populația speciei a scăzut dramatic de la aproximativ 2.000 de indivizi în anii 1950 la aproximativ 20 de indivizi în 2014. Într-adevăr, este atât de rar încât există puține fotografii verificate ale acestui gibon. O mare parte din declinul speciei poate fi atribuită pierderii habitatului cauzată de plantațiile ilegale de hârtie și exploatarea forestieră.

4.5 Gibon nordic cu obraji albi

Gibon nordic cu obraji albi vazut de aproape.

Cu un set de smocuri de blană albă strălucitoare pe obraji (numai pentru masculi), gibonul nordic cu obraji albi (Nomascus leucogenys) este un gibon relativ mic găsit în nordul Laosului și nordul Vietnamului.

Acest gibon este strâns legat de gibonul sudic cu obraji albi și nu a fost considerat a fi un gen distinct până relativ recent. Cu toate acestea, genomul speciei a fost secvențiat în 2011, oferind dovezile necesare că este, într-adevăr, un tip distinct de maimuță antropoidă.

În prezent, au rămas doar aproximativ 450 de giboni nordici cu obraji albi individuali, cei mai mulți dintre care trăiesc în regiuni de înălțime. De asemenea, produc un cântec extrem de complex, care include apeluri și răspunsuri între bărbați și femei.

4.6 Gibon cu obraji albi de sud

Gibon cu obraji albi de sud stand agata de o creanga.,

Un văr apropiat al gibonului nordic cu obraji albi, gibonul sudic cu obraji albi (Nomascus siki) este o primată pe cale de dispariție care trăiește mai ales în centrul Vietnamului și Laos.

La fel ca vărul său nordic, acești giboni prezintă dimorfism sexual, unde masculii sunt toți de culoare neagră, iar femelele sunt în mare parte maro. Totuși, masculii au smocuri mari de blană albă pe fiecare obraz, așa că și-au primit numele respectiv.

Acești giboni iubesc să stea în copaci și să mănânce fructe, cu toate acestea, o mare parte din habitatul lor a fost pierdut în ultimii ani din cauza invadării umane și a exploatării forestiere. Specia este de fapt protejată din punct de vedere legal în mare parte din aria sa, dar aplicarea acestor reguli este dificilă din cauza puterii comerțului ilegal cu animale de companie.

4.7 Gibon cu obraji galbeni

Gibon cu obraji galbeni vazut de aproape.

În sfârșit, dar cu siguranță nu în ultimul rând, gibonul cu obraji galbeni (Nomascus gabriellae) este o specie de primate puțin înțeleasă care trăiește în estul Vietnamului, precum și în centrul Laosului și Cambodgia. Numele său latin provine de la cel al naturalistului britanic care l-a identificat pentru prima dată, Gabrielle Maud Vassal, și numele său comun pentru culoarea aurie a blanii găsite la masculii adulți ai acestei specii.

Gibonul cu obraji galbeni este listat ca fiind pe cale de dispariție, deși există o populație de aproximativ 1.000 de indivizi care trăiește în Sanctuarul de viață sălbatică Keo Seima din Cambodgia. Există, de asemenea, o serie de programe de reproducere, conservare și reabilitare pentru acest gibon pentru a ajuta la salvarea speciei de la dispariție.

Cum sunt clasificate maimuțele antropoide

Clasificarea maimuțelor antropoide este oarecum complexă, deoarece termenul „maimuță antropoidă” este unul colocvial, nu unul științific.

Acestea fiind spuse, toate maimuțele antropoide sunt membre ale regnului Animalia, încrengătură Chordata, clasa Mammalia și ordinul Primate. Aceasta înseamnă că maimuțele antropoide sunt animale cu măduva spinării care se clasifică și ca mamifere și, ulterior, primate.

Sub ordinul Primate, lucrurile se complică puțin.

Primatele sunt împărțite în două subordine vii: Strepsirhini și Haplorhini. Subordinul Strepsirhini include lemurii și lorisele, care sunt în general primate mici, arboricole, care trăiesc în părți ale Africii subsahariene și din sudul Asiei. Între timp, subordinul Haplorhini include tarsii și simienii.

Tarsii aparțin infraordinului Tarsiiformes, care include primate mai mici, care locuiesc în copaci, care se găsesc acum doar în sud-estul Asiei. Simienii, pe de altă parte, sunt membri ai infraordinului Simiiformes, care include maimuțele din Lumea Nouă, pe cele din Lumea Veche și maimuțele antropoide.

În infraordinul Simiiformes, există două parvordere: Platyrrhini (maimuțe din Lumea Nouă) și Catarrhini (maimuțe și maimuțe antropoide din Lumea Veche). Destul de interesant, diferența tehnică dintre maimuțele din Lumea Nouă și maimuțele/maimuțele antropoide din Lumea Veche este forma nasului și a nărilor.

Parvorderul Catarrhini este împărțit în maimuțe și maimuțe antropoide din Lumea Veche. Deși aceste specii sunt strâns înrudite, maimuțele antropoide sunt în general considerate a fi atât fără coadă, cât și mai mari decât omologii lor, maimuțele din Lumea Veche. Toate maimuțele antropoide fac, de asemenea, parte din superfamilia Hominoidea, în timp ce maimuțele Lumii Vechi fac parte din superfamilia Cercopithecoidea.

În cele din urmă, în cadrul superfamiliei Hominoidea, maimuțele antropoide sunt împărțite în două familii vii, maimuțele antropoide mari (familia Hominidae) și maimuțele antropoide mai mici (Hylobatidae).

Marile maimuțe antropoide sunt mai mari și mult mai sociale decât primatele mai mici, deși clasificarea acestor specii se bazează de fapt pe analiza genetică. În prezent, există patru genuri vii de maimuțe antropoide mari și opt specii vii.

Pe de altă parte, maimuțele antropoide mai mici se găsesc toate în familia Hylobatidae și sunt denumite în general giboni. Există aproximativ patru genuri și șaisprezece specii de gibon, toate fiind arboricole și sunt mai mici decât marile maimuțe antropoide.

Deci, iată: pe scurt, maimuțele antropoide sunt toate clasificate în superfamilia Hominoidea, pe care apoi o putem împărți în diferite tipuri de maimuțe antropoide. Este atât de simplu!

Întrebări frecvente despre maimuțele antropoide

Iată răspunsurile noastre la unele dintre cele mai frecvente întrebări despre maimuțe antropoide:

Este o maimuță antropoidă un tip de maimuță?

Maimuțele antropoide și maimuțele sunt în general considerate a fi viețuitoare diferite, dar asta depinde cu adevărat de persoana pe care o întrebi. Maimuțele antropoide și maimuțele fac parte din infraordinul Simiiformes, care se ramifică în Maimuțele Lumii Noi și Antropoidele Lumii Vechi. Antropoidele Lumii Vechi conțin maimuțele Lumii Vechi și cele 26 de specii considerate maimuțe antropoide.

Deci, din punct de vedere tehnic, numele „maimuță” se referă de obicei la membrii maimuțelor din Lumea Nouă și Lumea Veche. Ca rezultat, această definiție exclude maimuțele antropoide, deși acestea din urmă și maimuțele sunt strâns legate.

Care este diferența dintre maimuțele antropoide mari și maimuțele antropoide mai mici?

Primatele mari și primatele mai mici aparțin aceleiași superfamilii. Cu toate acestea, termenul „mari maimuțe antropoide” este folosit pentru a se referi la speciile din familia Hominidae, care include cele mai mari primate, cum ar fi urangutanii, gorilele și bonobosul. Între timp, „maimuțele antropoide mai mici” se referă la giboni, care sunt de obicei mai mici și își petrec cea mai mare parte a vieții în copaci.

Sunt oamenii și maimuțele antropoide înrudiți?

Oamenii și maimuțele antropoide sunt foarte strâns legați. De fapt, oamenii sunt maimuțe antropoide, deoarece sunt membrii ai superfamiliei Hominidae, care include maimuțe antropoide non-umane, cum ar fi cimpanzeii, urangutanii și gorilele.

Te-ar putea interesa şi:

Mai multe articole

Leu stand culcat pe pamant.

7 tipuri feroce de feline mari

Există puține animale mai maiestuoase decât o felină mare. Fie că este un leu care se plimbă prin savană, un jaguar care se târăște printre