11 tipuri de urși din întreaga lume

Urșii sunt în mare parte mamifere carnivore care sunt clasificate în familia Ursidae. Aceștia se găsesc în întreaga lume, cu populații mari în America de Nord și de Sud, Asia și Europa.

Există opt specii principale de urși care există în multe habitate diferite ale lumii. Aproximativ șase specii de urși sunt pe cale de dispariție sau vulnerabile din cauza vânătorii, braconajului și comerțului ilegal.

Cei mai mulți dintre ei pot fi caracterizați prin părul scurt, laba cu gheare, cozile scurte, boturile mari, picioarele îndesate și urechile mici rotunjite. Au un simț al mirosului excelent și mulți dintre ei sunt nocturni.

Ca specie, urșii sunt alpiniști, înotători și alergători cu adevărat talentați, în ciuda construcției lor greoaie și incomode. Urșii trăiesc în adăposturi precum bârloguri și majoritatea speciilor hibernează 100 de zile în timpul iernilor.

Diagrama tipurilor de urși

Diagrama tipurilor de ursi.

Ursul albastru tibetan

Urs albastru tibetan vazut de aproape.

Ursul albastru tibetan este o subspecie a ursului brun și se găsește în Platoul Tibetan de Est. Sunt una dintre cele mai rare subspecii din lume și se estimează că sunt dispărute în sălbăticie.

Ursul a fost găsit anterior în Occident, dar acum rămân doar mostre de blană și oase. Locuiește la altitudini mari, lângă liniile copacilor din regiunile muntoase; cu toate acestea, nu se știu prea multe despre habitatele lor naturale și comportament din cauza statusului lor critic periclitat. Are o dietă de mamifere mici, cum ar fi Pika și ar putea prefera și semințele de pin.

Ursul negru american

Urs negru american stand pe pietre.

Ursul negru american este originar din America de Nord și este un urs de dimensiuni medii. Aceștia sunt larg distribuiți în toată regiunea și sunt creaturi omnivore. Dietele lor se pot schimba în funcție de locație și sezon. Locuiesc în zone de pădure, dar pot părăsi adăpostul pentru hrană.

Ursul negru american este cel mai frecvent în rândul speciilor de urși și este listat ca specie cel mai puțin preocupată de IUCN. Este doar una dintre cele două specii de urși care nu sunt amenințate cu dispariția globală. Ei comunică cu alți urși marcând copacii cu ghearele și dinții.

Ursul negru asiatic

Urs negru asiatic in natura.

Ursul negru asiatic are un piept alb și este cunoscut în mod obișnuit ca ursul gulerat, ursul lună din această cauză. Sunt de dimensiuni medii și sunt originari din Asia. Ei locuiesc în Himalaya, nord-estul Chinei, Coreea, nordul Indiei, insulele Japoniei, Taiwan și Orientul Îndepărtat al Rusiei.

Sunt clasificați ca vulnerabili din cauza activităților de vânătoare și a defrișărilor. Sunt foarte asemănători cu urșii preistorici și sunt strămoșul multor specii de urși. Sunt în principal creaturi erbivore, dar au învățat să fie foarte agresivi față de oamenii care încearcă să-i omoare sau să-i prindă.

Urs polar

Urs polar stand pe o bucata de gheata.

Urșii polari sunt urși hiper-carnivori care trăiesc la cercul polar și sunt urși de dimensiuni mari. Masculii cântăresc aproximativ 350-700 kg, în timp ce urșii polari femele au jumătate din această dimensiune. Sunt frații ursului brun, dar corpul lor s-a adaptat la temperaturile reci din regiunea în care locuiesc.

Se pot deplasa ușor pe gheață și zăpadă și sunt înotători excelenți în apele deschise ale Oceanului Arctic. Ei vânează foci, care alcătuiesc porțiunea principală a dietei lor. Își petrec cea mai mare parte a vieții pe gheață marină și se nasc pe uscat.

Sunt specii vulnerabile din cauza pierderii habitatului din cauza schimbărilor climatice. Se estimează că există încă 22-31.000 de urși polari încă.

Urșii din Malaezia

Urs malaez in natura.

Ursul malaez trăiește în pădurile tropicale din Asia de Sud-Est. Aceștia sunt marcați ca fiind vulnerabili, deoarece populația lor globală a scăzut cu 30% în doar trei generații de urși, din cauza vânătorii și cantităților mari de defrișări, cu pierderea ulterioară a habitatului și a hranei.

Ursul de soare malaez este, de asemenea, cunoscut în mod obișnuit sub numele de Ursul de miere datorită iubirii lor pentru miere, albine și fagure ca hrană. De asemenea, mănâncă insecte și fructe, pe care le găsesc cu ușurință prin simțul mirosului ascuțit.

Nu hibernează și sunt creaturi diurne care dorm cea mai mare parte a zilei. Sunt animale sociale în captivitate, dar pot fi destul de agresivi dacă sunt surprinși în sălbăticie.

Panda gigant

Urs panda gigant vazut de aproape.

Panda uriaș este originar din sudul Chinei centrale. Este o specie de urs mare, cu pete negre în jurul urechii, ochilor și peste tot corpul. Estimările arată că există 2000-3000 de panda individuali în întreaga lume.

Dieta sa constă în 99% din bambus, care este unul dintre principalii factori care contribuie la starea lor pe cale de dispariție (statutul lor a fost schimbat în vulnerabil datorită eforturilor globale de conservare).

Defrișarea copacilor de bambus a dus la pierderea hranei, care a afectat în mod semnificativ populația panda gigant. Poate mânca iarbă și chiar carne ocazional. În captivitate, pot prefera pești, ouă, frunze, portocale, banane, miere și alte alimente special pregătite. Locuiesc mai ales în lanțurile muntoase din centrul Chinei sau în captivitate în întreaga lume.

Ursul brun nord-american (alias Grizzly)

Urs Grizzly in natura.

Ursul brun nord-american este cunoscut în mod obișnuit ca urs grizzly și trăiește în toată America de Nord. Sunt în principal omnivori și mănâncă semințe, rădăcini, ierburi, fructe de pădure, elani, pești, căprioare, ciuperci și insecte.

Își cresc aportul de calorii în timpul toamnei, în pregătirea pentru iarnă. Aceștia se găsesc frecvent în British Columbia, Alaska și Alberta. În America de Nord, existau într-o populație de 50.000 de locuitori, dar acum au mai rămas doar 1.800.

Ei prosperă în păduri dense, câmpii deschise, tundra arctică și pajiști subalpine. Își scarpină spatele frecându-se de copaci, ceea ce îi ajută și să comunice cu alți urși. Nu sunt animale sociale, dar pot coexista și se pot hrăni împreună acolo unde hrana este în abundență.

Ursul brun Kodiak

Urs brun Kodiak vazut de aproape.

Ursul brun Kodiak este, de asemenea, cunoscut sub numele de ursul brun din Alaska. Se găsesc în principal în regiunea de sud-vest a Alaska, în insulele arhipelagului Kodiak, sunt similari cu urșii bruni americani în dietă și în caracteristicile generale, dar variază în mărime.

În general, cântăresc până la 300 până la 600 kg, ceea ce înseamnă că este de două ori mai mare decât ursul brun american. Vânarea lor pentru carne și blană este obișnuită, ceea ce a dus la eforturi de conservare, acum fiind clasificați ca fiind o specie cu risc scăzut de dispariție datorită acestor eforturi. Progresul lor este monitorizat cu atenție de către Departamentul de pește și vânat din Alaska.

Ursul brun marsican

Urs brun marsican vazut de aproape.

Ursul brun marsican este în pericol critic, limitat la mica regiune a Parcului Național Abruzzo și zone înconjurate din Italia. Locuiesc izolat și doar aproximativ 50 de urși rămân pe planetă. Au un temperament relativ calm și nu prezintă semne de agresivitate față de oameni.

Sunt mai mari decât majoritatea subspeciilor de urși; masculii cântăresc până la 217 kg, iar femelele cântăresc în medie 140 kg. În principal mănâncă fructe de pădure, dar ocazional și animale mici, cum ar fi găinile.

Uneori pot fi văzuți rostogolindu-se peste pietre pentru a mânca insecte, iar simțul lor puternic al mirosului îi ajută în timp ce caută alimente. Se trezesc de mai multe ori în timpul somnului de hibernare.

Ursul buzat

Urs buzat vazut de aproape.

Ursul buzat depinde în principal de insecte pentru dieta lui și este originar din subcontinentul indian. Aceștia sunt marcați ca vulnerabili din cauza degradării și pierderii habitatului. Își folosesc palatul și buza inferioară pentru a prinde insecte precum termitele și albinele.

Au blană lungă, cu coamă, gheare în formă de seceră ce îi permit să se cațere în copaci și urechi mari în comparație cu capul. Urșii leneși sunt teritoriali și pot ataca oamenii dacă sunt invadați de habitatul lor, deoarece oamenii sunt principalul motiv pentru scăderea populației lor. În unele cazuri, au fost îmblânziți pentru a spectacol.

Ursul cu ochelari

Urs cu ochelari stand pe o piatra.

Ursul cu ochelari este ultima specie rămasă a ursului cu față scurtă. Sunt originari din America de Sud și sunt clasificați ca vulnerabili. 5% din dieta lor este compusă din carne, ceea ce îl face cel mai mare carnivor din regiune.

Sunt urși de dimensiuni medii și au blană de culoare negricioasă cu marcaj de culoare ghimbir sau bej pe pieptul superior și pe față. Femelele au o treime din mărimea masculilor și toți  au ochelari au botul scurt și lat.

Ei tind să se izoleze din cauza concurenței ridicate pentru alimente, dar pot mânca în grupuri mici dacă alimentele sunt din abundență. Sunt relativ docili, dar precauți față de oameni; pot manifesta agresivitate dacă sunt încolțiți sau își protejează puii.

Urșii sunt creaturi frumoase care au fost grav afectate de activitățile umane din întreaga lume. Habitatele lor sunt în pericol din cauza defrișărilor, schimbărilor climatice și vânătorii.

Oamenii din întreaga lume trebuie să se reunească pentru a face un efort mai însemnat întru salvarea acestor creaturi de la dispariție. Discuțiile se îndreaptă în direcția corectă și trebuie să continue pentru a proteja urșii.

Te-ar putea interesa şi: 6 dintre principale tipuri de animale

Mai multe articole

Reprezentarea unui dinozaur pe o campie.

Top 10 cei mai lenți dinozauri!

Dinozaurii sunt adesea cunoscuți pentru viteza lor; când oamenii se gândesc la ei, se gândesc la Jurassic Park și la toți dinozaurii rapizi care aleargă

Urs stand in iarba.

Animalele sălbatice se tem de oameni?

Crocodilii, rechinii, șerpii, tigrii, leii sunt doar câteva dintre animalele care inspiră oamenilor un sentiment de frică. Atacurile acestor animale sunt întotdeauna răspândite pe scară

Apa inghetata.

Poate îngheța apa oceanului?

Oceanul este un corp masiv de apă sărată care acoperă 71% din suprafața lumii. Temperatura lui este afectată de altitudine; cu cât altitudinea este mai

Explicarea fiecărui tip de nor

Norii au fost întotdeauna o sursă nesfârșită de fascinație pentru oamenii din întreaga lume. Formele lor în continuă schimbare și capacitatea lor de a surprinde

Padure vazuta de sus.

Pot pădurile să răspândească boli?

Există multe beneficii pentru sănătate dacă avem păduri în mediul nostru. Oamenii de știință și ecologiștii au avertizat guvernele să oprească defrișările din cauza efectelor