3 tipuri de mamifere (plus câteva exemple pentru fiecare)

Maimuta in copac vazuta de aproape.

Elefanții africani sunt cele mai mari mamifere de pe uscat. Pot crește până la 3,3 metri înălțime și cântăresc în jur de 6 tone. De asemenea, au mers pe Pământ în urmă cu aproximativ 200 de milioane de ani. Totuși, titlul pentru cel mai mare mamifer din lume aparține unei creaturi marine – balena albastră. Poate crește până la 30 de metri în lungime și cântărește aproximativ 170 de tone.

Pe lângă faptul că este cea mai mare, balena albastră este și cel mai zgomotos animal din lume. Apelul său poate ajunge la 188 decibeli și poate fi auzit la peste 800 de km distanță.

Trei tipuri principale de mamifere

Marsupiale (mamifere cu pungă)

O parte a infraclasei Marsupialia, marsupialele au pui care se nasc într-o stare relativ nedezvoltată. După naștere, aceștia se închid în corpul mamei într-o pungă specială.

De acolo, se dezvoltă în continuare și au, de asemenea, acces la laptele matern. Pungile pentru mame sunt special concepute pentru a hrăni și transporta puiul până când acesta este gata să iasă în lume. Deși puteți găsi unele marsupiale în America, cele mai multe se găsesc în Australia.

Marsupialele includ koala, diavolul tasmanian, cangurul roșu, wallaby, wombat și Virginia opossum.

Monotreme (mamifere care depun ouă)

O parte a ordinului cunoscut sub numele de Monotremata, monotremele sunt singurele mamifere care nu nasc pui vii, ci depun ouă. În afară de aceasta, ele sunt similare cu alte mamifere prin faptul că își alăptează puii cu lapte, au sânge cald, au păr sau blană și au urechi cu trei oase în secțiunea urechii medii.

Unii oameni de știință cred că aceste animale au fost „lăsate în urmă” de unele mamifere care au devenit ulterior marsupiale și mamifere placentare, motiv pentru care încă depun ouă așa cum fac reptilele.

Monotremele sunt cele mai primitive dintre toate mamiferele și au caracteristici care seamănă atât cu reptilele, cât și cu păsările. Aceste caracteristici includ eclozarea ouălor și au o singură deschidere pentru organele genitale, digestive și urinare.

Există cinci specii de monotreme, respectiv ornitorincul și patru tipuri de echidna.

Placentali (mamifere placentare)

Mamiferele placentare fac parte din infraclasa cunoscută sub numele de Placentalia și dau naștere puilor vii. În timp ce fătul se află în uter, acesta primește hrană de la un organ numit placentă.

De fapt, placenta este cea mai semnificativă caracteristică a mamiferelor placentare, iar acest organ facilitează schimbul de nutrienți între sângele mamei și al fătului. Cu excepția marsupialelor și a monotremelor, toate mamiferele sunt mamifere placentare. Oamenii sunt incluși în această categorie, la fel ca și tigrii, balenele albastre și liliecii vampiri.

Exemple de mamifere

Marsupiale

Koala

Koala agatat de un copac.

Deși o mulțime de oameni numesc aceste animale “urși” koala, de fapt sunt un tip de marsupial. Koala măsoară aproximativ 1 metru în lungime și poate cântări de la 4 la 13 kilograme.

Sunt animale teritoriale care trăiesc aproape una de alta în propriile lor arii. Întrucât locuiesc în copaci, trăsăturile lor fizice reflectă acest lucru. Acestea includ două degete opozabile și picioarele anterioare, care sunt bine echipate pentru a prinde ramuri și a culege frunze de eucalipt, de unde își procură cea mai mare parte a hranei.

Tălpile picioarelor sunt dure și texturate și au gheare lungi și ascuțite. Din această cauză, au o tracțiune bună și mușchi puternici ai coapsei, astfel încât să poată urca ușor.

În plus, un tampon din cartilaj aflat la baza coloanei vertebrale și blana groasă le permite koala să stea confortabil pe ramuri ore în șir.

De asemenea, au o coloană vertebrală curbată și mai puține perechi de coaste decât majoritatea mamiferelor – 11, nu 13 – ceea ce creează o structură scheletică curbată care îi ajută  să se strecoare mai ușor între ramurile diferiților copaci.

Cangurul roșu

Cangur rosu vazut de aproape.

Cel mai mare dintre toate marsupialele, cangurul roșu măsoară aproximativ 1 până la 1,5 m lungime, cântăresc între 25 și 90 de kilograme și au o coadă lungă între 0,8 și 1,2 m. Masculii sunt de culoare maro-roșiatică și au membrele și partea inferioară mai deschise la culoare, în timp ce femelele sunt mici și sunt de culoare gri.

Cangurii roșii sunt, de asemenea, echipați cu membre și picioare posterioare foarte puternice, membrele anterioare scurte și o coadă lungă și musculară.

Când cangurii roșii doresc să se miște repede, saltă rapid pe membrele posterioare, folosindu-și coada pentru a se echilibra, iar când vor să se miște mai încet, își folosesc coada ca și cum ar fi un membru suplimentar și saltă înainte pe picioarele din spate, lăsându-și greutatea pe coadă și pe membrele anterioare.

Cangurii roșii trăiesc în savane deschise și în zone uscate din Australia și trăiesc de obicei singuri sau în grupuri mici. De asemenea, se adună uneori în grupuri mai mari dacă resursele sunt rare.

Cangurul roșu se hrănește mai ales cu iarbă și alte vegetații și pot rezista mult timp fără a bea apă, deoarece cea mai mare parte a umezelii de care au nevoie se găsește în plantele verzi pe care le mănâncă.

Diavolul Tasmanian

Diavol Tasmanian in iarba.

Diavolul Tasmanian este cel mai mare marsupial carnivor, cu o lungime a corpului de până la 81 cm și o coadă care măsoară de obicei între 25 și 30 cm lungime. Cântărind doar 4 până la 12 kilograme, diavolii tasmanieni sunt de culoare neagră și au un petic alb pe gât, precum și pete pe creastă și pe laturi.

Au o construcție foarte îndesată și capete extrem de mari. Datorită dietei lor, au dinți molari foarte grei și maxilarul puternic.

Diavolii tasmanieni depozitează grăsime în coadă, așa că dacă vezi vreodată una dintre aceste creaturi cu o coadă subțire, înseamnă că este nesănătos. Au mustăți lungi care îi ajută să localizeze prada ori de câte ori se hrănesc în întuneric, dar îl ajută și să detecteze când alți diavoli sunt în apropiere în timpul de hrănire.

Când diavolii tasmanieni se agită, produc adesea un miros foarte înțepător atât de puternic încât poate rivaliza cu mirosul unui sconcs. Simțurile lor sunt sporite, astfel încât au un mare simț al gustului, mirosului, auzului, vederii și atingerii și pot vocaliza destul de bine atunci când încearcă să comunice.

Comunicarea include o gamă largă de sunete, care pot fi zgomotoase și destul de ciudate, mârâituri agresive, precum și gesturi fizice, cum ar fi ridicarea cozii și căscatul.

Diavolul Tasmanian se găsește în zeci de habitate din Tasmania, Australia. Ei sunt în mare parte solitari, iar teritoriile lor variază de obicei între 5 și aproape 13 km pătrați. Activ noaptea, diavolul tasmanian își petrece timpul în timpul zilei ascunzându-se în tufișuri dense sau gropi.

Oposumul Virginia

Opusum Viginia stand pe creanga unui copac.

Oposumul Virginia este una dintre cele peste 60 de specii de opossums și are blana cenușie pe corp și o față albă și ascuțită. Coada goală a acestui oposum este destul de unică, deoarece opossum este singurul mamifer din SUA care are coadă prehensilă.

Ei folosesc aceste cozi ca al cincilea membru pentru a apuca lucrurile. Deși unii oposumi adulți sunt prea grei, majoritatea celorlalți opossum își petrec o mare parte din zile în copaci, tinerii atârnând adesea de cozile lor de ramurile copacului.

Oposumii adulți cresc de obicei până la o lungime de 0,6 până la 1,5 m și cântăresc între 2,26 și 3,68 kg. Este singurul mamifer cu patru degete și degete mari opozabile la picioarele din spate.

Oposumii nu sunt pretențioși la mâncare și adoptă o dietă omnivoră; de fapt, ei mănâncă de obicei orice pot prinde. Aceștia fac frecvent raiduri la tomberoane și coșuri de gunoi situate în apropierea locuințelor în care trăiesc oamenii.

Unul dintre alimentele lor preferate este șarpele, în parte deoarece sunt imuni la veninul lui, astfel încât pot mânca orice tip de șarpe. Oposumul preferă terenurile agricole sau zonele împădurite care au apă în apropiere, deși se pot adapta la aproape orice împrejurimi.

Sunt creaturi nomade, fără nici un atașament la o gropiță specifică, și dorm în orice loc care oferă o protecție rezonabilă și care le convine.

Wallaby

Wallaby vazut de aproape.

Wallaby este similar cu cangurul, dar are ADN și trăsături distincte. Unii oameni îi numesc cangur în miniatură, dar aceasta nu este o descriere exactă. Wallaby pot sări pe distanțe foarte mari și au cozi lungi care îi ajută să se echilibreze.

Ele sunt de culoare albă, gri, maro deschis sau negru, iar partea din față a corpului este alb pur. Wallaby are picioare foarte mari, cu gheare ascuțite, iar membrele, vârfurile urechilor și zona din jurul ochilor sunt de culoare mai închisă. La fel ca alți marsupiali, wallaby are o pungă pentru alăptarea și îngrijirea puilor lor.

Dimensiunea unui wallaby variază semnificativ în funcție de locul în care trăiesc. Pot crește până la 30 cm până la 1 m lungime și au cozi care pot adăuga încă 25 până la 70 cm la lungimea lor. Unii wallaby cântăresc doar 1,8 kg, în timp ce alții cântăresc aproximativ 23 kg.

Wallaby au picioarele posterioare foarte puternice care le permit să sară uneori până la 4 m într-o singură săritură. Wallaby nu se cațără pe nimic; totuși, persistă încă acest mit.

Wombat

Wombat vazut de aproape.

Acestea sunt animale în formă de butoi, îndesate și scurte, iar avantajele lor fizice reflectă natura lor de vizuină. Wombats au capete largi și ochi mici, gâturi scurte puternice, cozi foarte mici, ascunse de blană și umeri foarte puternici.

Au blana grosieră, care poate varia de la un negru lucios la gri închis, iar unele vin chiar în culori precum maro ciocolată, maro cenușiu, gri argintiu, crem și nisipos.

În sudul Victoria, s-au raportat wombats care sunt albino sau de culoare alb-cenușiu și, uneori, solul poate colora de fapt blana wombat-ului. Solul argilos, de exemplu, poate transforma învelișul în roșu, iar alte tipuri de sol pot face să apară pete ușoare peste părul lor.

Wombats au o caracteristică care îi diferențiază de alți marsupiali, având doar doi dinți incisivi în maxilarul superior.

Dinții molari și incisivi ai wombat-ului sunt, de asemenea, foarte unici, deoarece au rădăcini deschise și continuă să crească pe tot parcursul vieții animalului. Caracteristicile comune ale wombat-ului includ un strat gros gros, urechi scurte și ușor rotunjite și un nas mare și gol.

Este imposibil de generalizat atunci când vine vorba de dimensiunea unui wombat, deoarece dimensiunea lor poate varia în funcție de numeroși factori.

Wombatul insular și tasmanian sunt puțin mai mici decât alți wombați, în timp ce femelele, în general, sunt puțin mai mari decât masculii de aceeași vârstă. Wombats au o dimensiune medie de 80 cm până la 1,2 m și, de obicei, cântăresc între 20 și 40 kg.

Monotreme

Echidna

Echidna vazuta de aproape.

Aceste monotreme sunt mamifere care depun ouă și, în timpul sezonului de reproducere, femela dezvoltă o pungă în care depune și își incubează oul. De fapt, pungile sunt destul de frecvente la acest tip de mamifer, deoarece sunt puțin mai mult decât un mic pliu de piele și, de fapt, chiar și masculii pot dezvolta o pungă.

Echidnele masculine au un pinten pe piciorul din spate, care seamănă mult cu cel al ornitorincului. Cu toate acestea, spre deosebire de cel al ornitorincului, pintenul echidnei nu este otrăvitor.

Echidna are un gura lungă și gheare ascuțite care fac mai ușoară săparea după termite, furnici și viermi. Aceasta înseamnă că echidna poate săpa eficient datorită formei sale compacte, musculare și a membrelor puternice anterioare. Echidna are, de asemenea, o limbă lungă care conține salivă lipicioasă, ceea ce face mult mai ușor să mănânce furnici.

Echidnele au coloane vertebrale care sunt de fapt făcute din păr modificat și au o durată lungă de viață de până la 50 de ani dacă sunt ținute în captivitate.

Una dintre cele mai interesante caracteristici ale lor este că în timpul sezonului de reproducere, echidnele masculine formează trenuri de împerechere prin care se aliniază la coadă în spatele unei singure femele și formează un tren care poate conține până la o duzină de echidne individuale. Deși își alăptează puii ca și alte mamifere, o fac nu prin sfarcuri, ci folosind în schimb glande speciale.

Ornitorinc

Ornitorinc in apa.

Un mamifer semi-acvatic, care depune ouă, ornitorincul se găsește mai ales în estul Australiei, inclusiv în Tasmania. Împreună cu toate cele patru specii de echidna, ornitorincul este una dintre cele cinci specii existente de monotreme și este singurul tip de mamifer care depune ouă în loc să nască pui.

De fapt, ornitorincul este singurul membru rămas al familiei și genului său, deși în înregistrările fosile există o serie de specii înrudite. Și mai interesant, primii oameni de știință care au examinat un ornitorinc conservat au crezut de fapt că este un animal fals format din mai multe animale care au fost prinse împreună, ceea ce trebuie să fi fost o observație interesantă.

Ornitorincul este nocturn, mic, cu picioare scurte și tălpi palmate. Picioarele sale au fiecare cinci degete la picioare, cu gheare foarte ascuțite și un dispozitiv asemănător pânzei, ce apare ori de câte ori trebuie să înoate.

Ornitorincul mascul are un pinten otrăvitor pe piciorul din spate și, deși acest pinten nu poate ucide o ființă umană, poate provoca dureri mari. Mănâncă în principal crustacee, melci, larve de insecte și viermi anelizi. Ei vânează hrană sub apă, unde pot rămâne până la cinci minute.

Placental

Balena albastră

Balena albastra inotand.

Balena albastră face parte din subordinea cunoscută sub numele de Mysticeti și este cel mai mare animal în viață, crescând până la 30 de metri lungime și cântărind 150 de tone sau mai mult.

Pe lângă dimensiunea sa masivă, balena albastră este, de asemenea, unul dintre cele mai zgomotoase animale care există astăzi. De fapt, când o balenă albastră vocalizează, poate fi auzită mult sub suprafața oceanului, chiar și de la câțiva kilometri distanță. În ciuda tuturor acestor lucruri, balena albastră mănâncă mai ales krill, care arată ca niște creveți mici.

Dimensiunea balenei albastre împiedică atacarea acesteia, cu excepția cazurilor rare. În acele rare ocazii, sunt de obicei atacate de haite de balene ucigașe înfometate, deși unii oameni le vânează în timpul sezonului. Când apar atacuri, balena ucigașă urmărește de obicei o balenă tânără, fără apărare, mai degrabă decât o balenă albastră adultă.

Deoarece balenele albastre pot călători pe tot oceanul fără a fi vânate, sunt cunoscute sub numele de prădători apex, ceea ce reprezintă un alt mod de a spune că sunt prădători fără prădători proprii.

Spre deosebire de ceea ce sugerează numele lor, balenele albastre au de fapt o culoare albastru-cenușiu, dar arată mult mai albastre când sunt sub apă, datorită luminii de la soare și a culorii apei.

Deși balenele albastre pot înota până la 40 km pe oră sau mai repede atunci când simt că sunt amenințate, viteza lor medie este de aproximativ 8 km pe oră.

Oamenii

Colaj foto cu oameni diferiti.

Oamenii au aceleași caracteristici ca și alte mamifere, dar se bucură și de unele caracteristici unice. Oamenii folosesc instrumente pentru a aduna hrană sau pentru a ucide animale, pot sta în poziție verticală și au forme ale corpului în evoluție de multe dimensiuni și tipuri diferite. Creierele lor sunt din ce în ce mai mari și mai complexe, folosesc limbajul și simbolurile și au dezvoltat un sistem social.

Oamenii au și multe caracteristici legate de conștiință, inclusiv o minte introspectivă care poate pune la îndoială scopul și existența și o conștientizare de sine pronunțată. Ei pot acționa în mod nejustificat superior celorlalte specii și sunt capabili să-și imagineze și să creeze lucruri care anterior erau inexistente, au relații intense și pot simți emoții distincte.

Toate aceste lucruri îi deosebesc de alte mamifere și sunt doar câteva dintre lucrurile care îi fac pe oameni cu adevărat unici.

Tigru

Tigru mergand prin iarba.

Din întreaga specie de feline, tigrii sunt cei mai mari. Ei sunt, de asemenea, recunoscuți mai ales pentru modelul de dungi verticale întunecate și blana roșiatică-portocalie cu partea inferioară mai deschisă.

O parte a genului Panthera – care include, de asemenea, jaguarul, leopardul, leul și leopardul de zăpadă – tigrul este un prădător de vârf și vânează în mare parte animale precum bovidele și căprioarele. Tigrul este teritorial și atât solitar, cât și social. Din aceste motive și multe altele, tigrii și oamenii au cunoscut deseori conflicte de diferite tipuri.

Deși este obișnuit ca tigrii masculi adulți să fie agresivi, această agresivitate poate fi influențată de multe lucruri. Aceasta include densitatea populației de tigrii într-o anumită zonă și dacă există o perturbare socială prin care masculii concurează pentru a prelua controlul unui anumit teritoriu.

Sunt mai intens agresivi atunci când există o densitate mare de tigri într-o zonă pur și simplu pentru că există o concurență mai mare în ceea ce privește oportunitățile și resursele de împerechere. Masculii care dețin teritoriul chiar și ocazional se provoacă reciproc dacă tigrul rezident moare sau părăsește zona.

În aceste cazuri, cel mai puternic intră de obicei în posesia teritoriului, iar atunci când există multe perturbări sociale, femelele tigri pot de asemenea să devină agresive.

Liliac vampir

Liliac vampir in zbor.

Deși liliecii sunt singurul mamifer care poate zbura, ei au o altă caracteristică interesantă, și anume faptul că sunt, de asemenea, singurele mamifere care se hrănesc în întregime cu sânge. Dorm în timpul zilei suspendați cu susul în jos de pe plafonul peșterilor și în întuneric total.

În general, se adună în colonii de aproximativ 100 de lilieci, deși uneori grupurile lor pot totaliza peste 1.000. În orice an dat, o colonie de 100 de lilieci poate bea sângele a aproximativ 25 de vaci.

Liliecii își părăsesc peșterile în cea mai întunecată parte a nopții, iar victimele lor includ, de obicei, cai și bovine adormite, deși se știe că uneori se hrănesc cu oameni.

Timp de aproximativ 30 de minute, liliacul bea sângele victimei și, chiar dacă nu bea neapărat suficient din el pentru a dăuna gazdei, mușcăturile lor pot duce la boli și infecții urâte.

Au puțini dinți, dar cei pe care îi au sunt foarte ascuțiți, ceea ce face ca băutul sângelui să fie foarte ușor de făcut.

Când liliecii vampiri sunt tineri, ei se hrănesc cu lapte, nu cu sânge. Chiar și atunci când sunt în zbor, liliecii tineri se agață de mame și nu consumă altceva decât lapte timp de aproximativ trei luni. Liliacul vampir se găsește mai ales în America Centrală, America de Sud și tropicele Mexicului.

Te-ar putea interesa şi: 19 tipuri de pisici domestice

Mai multe articole

Reprezentarea unui dinozaur pe o campie.

Top 10 cei mai lenți dinozauri!

Dinozaurii sunt adesea cunoscuți pentru viteza lor; când oamenii se gândesc la ei, se gândesc la Jurassic Park și la toți dinozaurii rapizi care aleargă

Urs stand in iarba.

Animalele sălbatice se tem de oameni?

Crocodilii, rechinii, șerpii, tigrii, leii sunt doar câteva dintre animalele care inspiră oamenilor un sentiment de frică. Atacurile acestor animale sunt întotdeauna răspândite pe scară

Apa inghetata.

Poate îngheța apa oceanului?

Oceanul este un corp masiv de apă sărată care acoperă 71% din suprafața lumii. Temperatura lui este afectată de altitudine; cu cât altitudinea este mai

Explicarea fiecărui tip de nor

Norii au fost întotdeauna o sursă nesfârșită de fascinație pentru oamenii din întreaga lume. Formele lor în continuă schimbare și capacitatea lor de a surprinde

Padure vazuta de sus.

Pot pădurile să răspândească boli?

Există multe beneficii pentru sănătate dacă avem păduri în mediul nostru. Oamenii de știință și ecologiștii au avertizat guvernele să oprească defrișările din cauza efectelor