4 tipuri de canguri

Cangur stand in iarba.

Cangurii sunt animale proeminente pe care aproape toată lumea le poate recunoaște la prima vedere și le asociază instantaneu cu Australia, deoarece la urma urmei este animalul său național. Deși, primul lucru care îți vine în minte atunci când vezi un cangur este kickboxingul, există mult mai multe aspecte la acest mamifer decât pare.

Sunt mamifere din familia Macropodidae, ceea ce le face macropode. Macropod este cuvântul grecesc pentru „picioare mari”, un nume potrivit pentru aceste animale, deoarece sunt cunoscute pentru picioarele lor distinctiv de mari.

De asemenea, sunt marsupiale, ceea ce le conferă clasificarea lor în infraclasa Marsupialia. Cangurii sunt o specie aborigenă din Australia și sunt indigeni din regiune.

Istoria cangurilor

Cangurii sunt considerați niște animale ciudate, aproape unice, de ceva timp. Descoperitorii timpurii i-au descris ca niște creaturi cu capete asemănătoare cerbilor, dar fără coarne, care stăteau pe cele două picioare din spate, ca niște ființe umane și săreau ca broaștele.

Exploratorii timpurii au raportat, de asemenea, că acest animal părea să aibă un corp combinat care prezenta aspectul cu două capete al unui cangur mamă cu un alt cap, a ceea ce părea a fi un bebeluș care aruncă o privire din punga mamei.

Majoritatea oamenilor care au auzit de aceste descrieri detaliate le-au respins pentru o vreme drept simple povești ale călătorilor. Pe măsură ce populația acestor animale a început să crească treptat, iar Australia a început să fie locuită de mai mulți oameni, mitul a devenit în curând un fapt bine cunoscut.

Potrivit experților, cangurii există de aproximativ patru milioane de ani. Cu multe dintre subspeciile sale dispărute, acum au mai rămas doar câteva specii de canguri care rătăcesc încă în țara lor natală. De fapt, cangurii au cele mai multe specii vii și dispărute dintre toate celelalte specii din genul Macropus.

Unele dintre genurile de canguri primitivi sunt:

  • Procoptodon: Acești canguri au fost cei mai mari canguri erbivori de acest gen.
  • Sthenurus: Aceștia erau canguri cu coadă musculară.
  • Propleop: Erau canguri carnivori (de exemplu, șobolan-cangur uriaș) care nu se încadrau în categoria convențională de canguri care mănâncă frunze.
  • Simosthenurus: Aceștia erau canguri care mănâncă frunze (pășunat).

Habitat

Cangurii trăiesc în deșerturile din estul Australiei, păduri uscate și pajiști deschise. Ei pășunează în aceste locații în grupuri mici numite trupe sau turme, sau în gloate la care se referă australienii. Aceste gloate sunt în mod normal formate din aproximativ 50 sau mai multe animale.

Australienii indigeni și europeni au curățat teritoriile deschise de pământ și au creat surse de apă, ambele fiind necesități pentru canguri, în diferite locuri cu secole în urmă.

Numere

Există peste 24 de milioane de canguri care pășunesc pe câmpiile australiene, chiar dacă un număr semnificativ dintre aceștia sunt uciși în fiecare an pentru carnea lor. Cangurii sunt, de asemenea, vânați pentru pieile lor foarte căutate.

Dietă

Cangurii sunt animale erbivore. Își petrec timpul pășunând pajiști australiene și mâncând iarbă, flori, frunze, ferigi, semințe și mușchi.

La fel ca vacile, cangurii au stomacuri cu o singură cameră și, prin urmare, uneori regurgitează vegetația pe care au mâncat-o, o mestecă din nou sub formă de cud și apoi o înghit din nou pentru o digestie completă.

Caracteristici și trăsături comune

Unele dintre trăsăturile distinctive ale acestui animal sunt picioarele posterioare puternice și musculoase care îi ajută să sară, picioarele din față relativ mai mici, labele mari, o coadă robustă care îl ajută la echilibrare, precum și urechile lungi și ascuțite.

Datorită labelor mari și a picioarelor posterioare puternice, cangurii pot sări până la 9 m într-un singur arc și pot parcurge 48 de kilometri și, uneori, mai mulți, pe oră.

Cangurii sunt cei mai înalți dintre toți marsupialii, ajungând la aproximativ 2,75 m. De asemenea, este demn de remarcat faptul că durata medie de viață a unui cangur este de 23 de ani, în timp ce greutatea sa este în general de 90 de kilograme și mai mult.

Cangurii femele au, de asemenea, un marsupiu, mai bine cunoscut sub numele de pungă, pentru hrănirea tinerilor până când sunt suficient de dezvoltați pentru a ieși.

Contrar speculațiilor și convingerilor largi, există doar patru tipuri principale de canguri în prezent. Există articole care sugerează că există 62 de categorii de canguri. Dar, în realitate, acestea sunt doar subclasificări ale celor patru tipuri principale.

Aceste tipuri sunt:

  • Cangur antilopin (Macropus antilopinus)
  • Cangurul Cenușiu de Vest (Macropus fuliginosus)
  • Cangurul gri de est (Macropus giganteus)
  • Cangur roșu (Macropus rufus)

Cangur antilopin (Macropus antilopinus)

Cangur antilopin (Macropus antilopinus). stand langa o apa.

Numele „Antilopine” este derivat din blana acestei specii, care este comparabilă cu cea a antilopelor atât în ​​culoare, cât și în textură. Cangurii Antilopine (M. antilopinus), sunt denumiți uneori și wallaroos Antilopine și wallaby Antilopine.

Aceștia populează câmpiile din nordul tropical, până la Peninsula Cape York în est, extinzându-se până la Kimberley în vest.

Acești canguri sunt mai mici decât cangurii roșii și seamănă cu wallaroo în aspect general, deși acestea au o construcție mai subțire. Cangurii acestei specii sunt strâns legați de cangurii roșii și aceștia prezintă și dimorfism sexual.

Masculii antilopini adulți pot crește până la 1,8 metri în lungime și pot cântări până la 70 kg, în timp ce femelele antilopine sunt mai mici, cântărind mai puțin de 30 kg.

Nasul cangurilor antilopine masculini se umflă în spatele nărilor, ajutându-i să descarce mai multă căldură în climatul cald și umed, permițându-le să se răcească.

Masculul este acoperit cu un strat gros, roșiatic-bronz, cu fronturi palide de piept. Pe de altă parte, hainele femelelor variază de la gri la un bronz deschis în tonuri de culoare.

Antilopinele au fețe subțiri și ochi asemănători unei căprioare și au o durată medie de viață de 16 ani. Acești canguri sunt săritori extrem de rapizi.

Se hrănesc în principal cu iarbă și caută întotdeauna zone scurte de iarbă și pete de iarbă. Nativilor australieni le place să se refere la acești canguri drept pășuni gregari datorită obiceiului lor de a pășuna excesiv ca gloată.

Cangurul cenușiu din Vest – Macropus fuliginosus

Cangurul cenușiu din Vest (Macropus fuliginosus) vazut de aproape.

Cangurii cenușii din vest (M. fuliginosus) sunt mari și foarte obișnuiți de-a lungul coastei de sud a sud-vestului și vestului Australiei, precum și în părți din sudul Australiei. Se găsesc de obicei în mulțimi mari și pot avea oricare dintre culori, de la gri la maro.

Western grey kangaroo sunt mai mici decât eastern grey kangaroo, cu o lungime medie de 1,6 metri. Masculii adulți pot cântări până la 54 kg. Acești canguri sunt numiți și black-faced kangaroos, malle kangaroos și sooty kangaroos.

Masculii maturi degajă un miros distinctiv de curry, care le-a adus porecla de „împuțit”. Această specie de canguri mai are două subspecii; Macropus fuliginosus melanops și Macropus fuliginosus fuliginosus.

Femelele au o greutate medie de 28-45 kg și o lungime cuprinsă între 83 cm și 109 cm. Cozile lor au o lungime cuprinsă între 78 cm și 1 m. Acești canguri femele au o înălțime de aproximativ 1 m.

Această specie de cangur prezintă dimorfism sexual, cangurii masculi fiind de două ori mai mari decât o femelă. Cangurii western grey au un strat gros, care variază de la gri la maro. Pieptul, gâtul și burta au o nuanță mai palidă în comparație cu culoarea restului corpului.

Distingerea acestei specii de cangur de cangurul eastern grey este considerată destul de grea, deși cangurii western grey au o culoare mai închisă în jurul capului. Acești canguri se hrănesc cu iarbă, arbuști cu frunze și copaci joși și consumă alimente în principal noaptea.

Cangurul cenușiu din Est – Macropus giganteus

Cangur cenușiu din Est (Macropus giganteus) cu un pui in marsupiu.

Cangurii cenușii din Est (Macropus giganteus) sunt, de asemenea, numiți canguri mari gri sau canguri Forester. Acești canguri sunt observați în cea mai mare parte în pădurile deschise și pajiștile din estul Australiei și Tasmania.

Ei preferă teritoriile ușor împădurite pentru refugiu și câmpiile și pășunile deschise pentru pășunat. Cenușii de est locuiesc în părțile mai umede ale Australiei și preferă pajiștile ocupate deschise pentru umbră în timpul zilei.

Eastern Gray sunt mai voluminoși și mai maronii decât toți ceilalți canguri. De fapt, aceste canguri sunt cunoscuți ca fiind cele mai grele specii dintre toți cangurii. Eastern Gray sunt pe locul al doilea după cangurii roșii de pe lista celor mai mari și mai grei marsupiali vii.

Cresc până la lungimea de 2,1 metri până la coadă. Masculii adulți cântăresc până la 90 kg. În schimb, femelele cântăresc aproximativ 17-40 kg cu o lungime totală medie de 1,8 m.

Acești canguri sunt cunoscuți pentru săriturile de până la 9 m la un moment dat. Masculii mari ai speciei sunt mai puternic construiți decât cangurul roșu. Cangurii Eastern Gray pot călători cu viteze de aproximativ 48 km sau mai mult într-o oră.

Viteza maximă înregistrată a oricărui cangur este de aproximativ 64 km pe oră, iar acest record a fost stabilit de un cangur mare de culoare gri din est. Cangurii acestei specii au pielea moale, gri, ușor de identificat, iar ochii lor par mari și largi.

Se știe că cangurii Eastern Gray au capete mici și urechi mari în poziție verticală. Atât Western Gray, cât și Eastern Gray sunt uniform colorați, iar nasul lor este păros.

Eastern Gray poartă un marker genetic pentru orbire la unul sau, uneori, la ambii ochi, ceea ce îi face să fie slabi. Locuiesc în părțile mai umede din Australia și preferă pășunile ocupate deschise pentru umbră în timpul zilei.

Cangur roșu (Macropus rufus)

Cangur roșu (Macropus rufus) vazut de aproape.

Cangurii roșii (Macropus rufus) sunt considerați ca fiind cel mai mare marsupial existent din lume. De asemenea, sunt în fruntea listei celor mai mari și mai puternice macropode. Sunt cel mai ușor de identificat dintre toate speciile de canguri.

Cangurii roșii se găsesc în pășunile interioare ale Australiei continentale și locuiesc în cea mai mare parte în centrul arid și semiarid al țării. Acești canguri demonstrează dimorfism sexual. Cangurii masculi adulți sunt acoperiți cu un strat gros de blană, de obicei de culoare maro-roșcat sau, uneori, de culoare maro-gălbuie.

Femelele, pe de altă parte, au o blană gri-albăstrui care se transformă într-un gri pal pe partea inferioară a corpului. Cangurii roșii de sex feminin sunt relativ mult mai mici decât cangurii masculi și cântăresc între 18 și 40 de kilograme.

Pot atinge înălțimea totală de până la 1,5 – 1,7 m de la cap până la coadă. Masculii, pe de altă parte, au o lungime de 1,7 – 1,95 metri și cântăresc în jur de 90 de kilograme.

Cangurii roșii sunt ușor de identificat datorită brațelor lor lungi, feței convexe distincte, părților inferioare albicioase, semnelor proeminente ale mustății alb-negru pe bot și petelor chele pe nas (rhinarium).

Cangurii roșii sunt specii foarte evoluate. Poziția ochilor le permite acestor animale să aibă o viziune completă de 300 de grade. Acești canguri populează pajiști, tufărișuri și teritorii pustii din vestul și centrul Australiei datorită dietei lor.

Studiile sugerează că 75-95% dintre cangurii roșii consumă o dietă care constă din arbuști și ierburi verzi. Aceste animale sunt, de asemenea, capabile să reziste fără apă pentru perioade lungi de timp, deoarece pot conserva suficientă apă pentru a supraviețui mediilor aride și uscate, atâta timp cât au acces la arbuști și plante verzi, deoarece pot extrage umezeala din plante.

Cangurii roșii sunt creaturi nocturne și crepusculare și apar doar noaptea, la crăpatul zorilor și căderea amurgului. Preferă să se odihnească în timpul zilei sub umbră și cu greu se mișcă în lumina zilei.

Se știe că cangurii roșii fac drumeții de 26 – 30 km în căutarea unor locuri bune de hrănire în cazul în care furajele din zona lor sunt sărace. Pășunatul ocupă majoritatea activităților zilnice ale acestor canguri.

Cangurul roșu este, de asemenea, animalul național și emblema Australiei!

Există o serie de subspecii ale acestor 4 tipuri principale de canguri care cutreieră pășunile din Australia.

Cu toate acestea, cele 4 specii discutate mai sus alcătuiesc populația principală. Așadar, data viitoare când te afli într-un safari în Australia sau în prezența cangurilor într-o grădină zoologică undeva, ne așteptăm să poți indica cu ușurință care este exact. Urmărire fericită a cangurului!

Te-ar putea interesa şi: 19 tipuri de pisici domestice

Mai multe articole

Reprezentarea unui dinozaur pe o campie.

Top 10 cei mai lenți dinozauri!

Dinozaurii sunt adesea cunoscuți pentru viteza lor; când oamenii se gândesc la ei, se gândesc la Jurassic Park și la toți dinozaurii rapizi care aleargă

Urs stand in iarba.

Animalele sălbatice se tem de oameni?

Crocodilii, rechinii, șerpii, tigrii, leii sunt doar câteva dintre animalele care inspiră oamenilor un sentiment de frică. Atacurile acestor animale sunt întotdeauna răspândite pe scară

Apa inghetata.

Poate îngheța apa oceanului?

Oceanul este un corp masiv de apă sărată care acoperă 71% din suprafața lumii. Temperatura lui este afectată de altitudine; cu cât altitudinea este mai

Explicarea fiecărui tip de nor

Norii au fost întotdeauna o sursă nesfârșită de fascinație pentru oamenii din întreaga lume. Formele lor în continuă schimbare și capacitatea lor de a surprinde

Padure vazuta de sus.

Pot pădurile să răspândească boli?

Există multe beneficii pentru sănătate dacă avem păduri în mediul nostru. Oamenii de știință și ecologiștii au avertizat guvernele să oprească defrișările din cauza efectelor