9 tipuri de animale care trăiesc în păduri

Vulpe uitandu-se in sus.

În întreaga lume, pădurile sunt formate în principal din tufăr și o creștere densă de copaci, creând un habitat natural minunat pentru multe animale sălbatice. Pădurile acoperă, în general, o suprafață uriașă, făcând din zonă ecosisteme naturale pentru toți locuitorii săi.

Multe animale sălbatice trăiesc în pădurile din întreaga lume. Aceasta este lista noastră cu primele 9 animale care trăiesc în păduri:

  • Tigrul indian
  • Gorila de munte
  • Leneșul cu trei degete cu gât maro
  • Jaguarul
  • Capybara
  • Ara stacojiu
  • Maimuța urlătoare neagră
  • Anaconda verde
  • Vulpea zburătoare

Locuitorii unei păduri sunt remarcabil de diverși, de la grupuri de oameni indigeni la animale precum reptilele, mamiferele și păsările. Fiecare grup a învățat să coexiste și să trăiască împreună pe pământ și să folosească ceea ce are nevoie pentru a supraviețui. Deși există animale periculoase care trăiesc într-o pădure, există unele care sunt considerate blânde și chiar prietenoase.

Ce animale trăiesc în păduri?

Există o varietate de animale care trăiesc în pădurile din întreaga lume. Multe animale sunt indigene din țara în care trăiesc; de exemplu, tigrii se găsesc doar în India. Animalele comune pot fi întâlnite în diverse păduri, în general în aceeași țară și cu un ecosistem asemănător; de exemplu, o căprioară va trăi în multe zone împădurite diferite împrăștiate în aceeași țară.

Iată o listă cu animalele noastre preferate din pădure:

1. Tigrul indian

Tigru indian mergand prin iarba.

După cum spune și numele, tigrul este un rezident al Indiei. Acest animal este unul dintre cele mai mari dintre pisicile sălbatice, cu o greutate cuprinsă între 180-260 kg pentru un mascul adult și 100-160 kg pentru o femelă adultă.

Găsită în cea mai mare parte a Indiei, această pisică mare se bucură de o varietate de habitate; trăiesc în pădurile tropicale veșnic verzi, pădurile de foioase, pădurile de conifere și prin iarba junglei. Sunt animale teritoriale, fiecare mascul controlându-și propriul teritoriu.

Masculii tigru sunt animale solitare și se asociază cu tigri femele doar în timpul sezonului de reproducere, care este iarna și începutul verii, deși se reproduc adesea pe tot parcursul anului.

Femela tigru poate da naștere la 1 -6 pui, 2 -3 fiind norma. Puii rămân cu mama lor până la vârsta de 2 ani, când merg mai departe.

Știați că: și pielea unui tigru are dungi, nu doar blana lor!

Tigrii sunt mâncători de carne și își vânează prada între amurg și zori. Vor vâna o varietate de animale, mici și mari – se știe că atacă elefanții și pui de rinocer! Vitele, porcii, căprioarele și chiar și rozătoarele precum porcul spinos sunt hrana preferată.

2. Gorila de munte

Gorila de munte stand in iarba.

Gorila de munte este cea mai mare primată vie de pe pământ și cea mai apropiată rudă vie a oamenilor! Găsite în Africa Centrală, aceste gorile trăiesc pe versanții munților în grupuri de aproximativ 30, cu un lider masculin dominant pe grup.

Un mascul de gorilă de munte matur poate cântări aproximativ 180 kg și poate măsura peste 170 cm înălțime, în timp ce femela cântărește aproximativ 113 kg și are doar aproximativ 152 cm înălțime – femela este mult mai scund decât masculul.

O femelă va naște un singur pui o dată la patru ani. Un pui de gorilă va cântări aproximativ 2 – 3 kg și va fi îngrijit de mama sa până la vârsta de 3 sau 4 ani când este înțărcat. Pe la 7 – 10 ani, tânăra gorilă își va părăsi grupul familial în căutarea unei perechi.

Știați că: așa cum oamenii au amprentele digitale unice pentru fiecare persoană, gorilele au amprente ale nasului care sunt unice pentru fiecare animal!

Se știe că gorilele de munte mănâncă furnici, scoarță și melci, deși cea mai mare parte a zilei o petrec mâncând frunze și lăstari, care este dieta lor de bază.

3. Leneșul cu trei degete cu gât maro

Lenes cu trei degete cu gat maro stand agatat de un copac.

Acest leneș special poate fi găsit în pădurile tropicale din sudul Americii Centrale. Sunt animale solitare și este destul de rar să vezi doi adulți împreună în același copac, deși își protejează teritoriile.

Se hrănesc cu frunze, fructe și alte părți ale copacilor, unde își petrec cea mai mare parte a zilei agățați de crengi sau stând în ramificațiile copacilor. Ei folosesc ramurile copacilor pentru adăpost și se deplasează pentru a evita căldura soarelui sau pentru a se încălzi la frig.

Leneșii masculi se luptă pentru femele, câștigătorul având dreptul de a se împerechea cu femela. Un singur pui i se naște mamei după o perioadă de gestație care durează 5 – 8 luni. Puiul rămâne cu mama aproximativ zece luni.

Știați că: leneșul se mișcă atât de încet, încât îi cresc alge pe spate!

Leneșul crește doar între 42 – 80 cm în lungime totală a corpului, cu o greutate de 8 kg. Femela nu poate digera mâncarea dacă este frig și chiar ar putea muri de foame dacă alăptează un copil.

4. Jaguarul

Jaguar stand culcat si lingandu-si botul.

Jaguarul este cunoscut a fi a treia pisică din lume ca mărime și poate fi găsită în mare parte din America Centrală. Are culori unice roșu-maro și negru, care ajută la camuflare atunci când se află în habitatul său natural de pădure.

Masculii de jaguar mari pot cântări aproximativ 150 kg cu o înălțime de 76 cm la umăr. Femela cântărește aproximativ 96 kg cu o înălțime de 75 cm.

Jaguarii se împerechează numai în lunile august și septembrie ale fiecărui an. Femelele de jaguar dau naștere la unul până la patru pui care se nasc orbi și neputincioși. Puii stau cu femela doi ani, fiind feriți de alți prădători și chiar de propriul tată!

Știați că: jaguarul este cea mai mare și mai puternică pisică din emisfera vestică!

Jaguarii sunt mâncători de carne și se vor hrăni cu o varietate de animale, inclusiv mamifere, păsări, țestoase și chiar aligatori! Ei vor prăda animale sălbatice care cântăresc până la 300 kg și pot exercita o mușcătură puternică pentru a aplica lovitura fatală. Deoarece sunt un prădător de primă clasă, ei nu sunt, în general, vânați de alte animale în afara propriei specii.

5. Capybara

Capybara stand in iarba.

Capybara poate fi găsit trăind în pădurile din America de Sud. Ei pot fi adesea găsiți în apropierea unei surse de apă, deoarece sunt înotători foarte abili și folosesc apa pentru a se sustrage de prădători, ascunzându-se sub apă. Aceștia sunt denumiți în mod obișnuit porci de apă, deoarece își petrec zilele înotând în mlaștini și gropi de apă în timpul sezonului cald.

Chiar dacă un Capybara este prin natură o creatură timidă, blândă, pare intimidant datorită dimensiunii sale. Un mascul adult poate cântări 80 kg! Sunt creaturi prietenoase, sociabile și le place să fie în preajma altor animale.

Majoritatea rozătoarelor trăiesc în grupuri de aproximativ 10 – 20 de animale. Grupurile constau din masculi, femele și câțiva tineri. Există un singur mascul dominant în grup care îi veghează pe ceilalți și latră ca un câine pentru a-i avertiza de pericolul iminent.

Știați că: Capybara este cel mai mare rozator din lume și este o rudă apropiată de cobai!

Capybara este foarte selectiv atunci când vine vorba de mâncare! În timp ce ei pot mânca o specie de plante în sezonul uscat, o pot abandona ca sursă de hrană în timpul sezonului umed și mănâncă numai iarbă. De obicei, se hrănesc cu plante acvatice, iarbă, fructe, scoarță de copac. După căutarea hranei pentru alimente în timpul zilei, se întorc la același loc în fiecare noapte să se odihnească.

6. Macaw stacojiu

Papagal macaw stacojiu.

Această pasăre este probabil cel mai cunoscut papagal care trăiește în pădurea tropicală! Cu penele lor uimitoare de culoare roșie, galbenă și albastră, aceste păsări se înalță prin baldachinul pădurii tropicale, umplând aerul cu țipete puternice, hrănindu-se cu nuci și fructe necoapte! Sunt în principal vegani și mănâncă semințe, frunze și fructe, dar vor mânca ocazional insectă.

Această pasăre regală poate crește până la o înălțime de 96 cm cu o greutate medie de aproximativ 1,5 kg. Anvergura aripilor acestei păsări este de aproximativ 1 metru, ceea ce îl face unul dintre cei mai mari papagali din familie! Masculii și femelele au penaj asemănător, ceea ce face dificilă distincția între ei.

Sunt o specie pe cale de dispariție în mare parte din Mexic și America de Sud, din cauza pierderii habitatului. Ei trăiesc în grupuri sau perechi, dar au un singur partener pe viață. O pereche de macaw stacojii rămân împreună pe tot parcursul anului, nu numai în timpul sezonului de reproducere.

Știați că: un Macaw stacojiu poate trăi 50 de ani!

Femela va incuba 2 -3 ouă timp de aproximativ 28 de zile. După ce puii eclozează, ambii părinți sunt responsabili pentru hrănirea lor de 4 până la 15 ori pe zi! Puii părăsesc cuibul după 3 – 4 luni, dar rămân aproape de părinți până la un an, în timp ce învață cum să supraviețuiască în pădure.

7. Maimuța urlătoare neagră (Black howler)

Maimuta urlatoare neagra stand intr-un copac.

Motivul pentru care această maimuță are acest nume neobișnuit este că l-a câștigat! Aceste maimuțe trăiesc în partea de sus a copacilor înalți din pădurile tropicale și urlă cu voce tare pentru a marca teritoriul lor. Acesta a câștigat titlul de „cel mai zgomotos animal terestru din lume.“

Aceste maimuțe blânde sunt printre cele mai mari maimuțe dintre toate maimuțele din Lumea Nouă – numite așa datorită nărilor care se deschid lateral și lipsei tampoanelor pe crupă. Sunt indigeni din America de Sud și Centrală și nu se îndepărtează de pădurea care le oferă hrana zilnică, ce constă în principal din frunze și ocazional câte o bucată de fruct.

Un mascul matur este mai mare decât o femelă, cântărind 14,8 kg și o înălțime de 65 cm. Femela cântărește aproximativ 7,3 kg cu o înălțime de aproximativ 50 cm. Atât masculii speciei, cât și femelele speciei sunt acoperiți cu o blană groasă și fiecare are o coadă lungă pe care o folosesc pentru a se apuca de copaci și ramuri.

Știați că: masculii maimuțelor urlătoare sunt negri, în timp ce femelele sunt blonde!

Această maimuță trăiește în grupuri de aproximativ 3 – 19 animale, formate din 1 – 3 maimuțe masculi pentru fiecare 7 – 9 femele de maimuță din grup. În timpul sezonului de împerechere, masculii și femelele din cadrul aceluiași grup se vor împerechea. O femelă va naște câte un pui odată și doar unul pe an. Puiul este îngrijit de mai multe femele din grup până când este înțărcat la aproximativ 1,5 ani. Aceste maimuțe urlătoare trăiesc 20 de ani!

8. Anaconda verde

Sarpe anaconda verde stand incolacit pe pamant.

Anaconda verde este unul dintre cei mai mari și mai grei șerpi din lume, cântărind peste 250 kg! Deși nimeni nu este complet sigur de dimensiunile lor exacte în sălbăticie, au existat descoperiri de șerpi care măsoară 9 metri lungime și o circumferință de 30 cm.

Ei trăiesc în râurile din pădurea tropicală din America de Sud și sunt originari din zonele umede și mlaștinile din zonă. Ei se pot mișca practic neobservați prin apă, în ciuda dimensiunii lor.

Cu cât șarpele este mai mare, cu atât va produce mai multe ouă. După o perioadă de gestație de 6-7 luni, puii de șarpe, până la 20 – 40, se nasc vii și sunt autosuficienți de la naștere, neavând ajutor de la niciunul dintre părinți.

Știați că: femela este mai mare decât masculul și va mânca pe mascul dacă nu se ridică la înălțime pentru reproducere!

Sursa ideală de hrană pentru acest prădător mare este orice se apropie de marginea apei sau orice trăiește în apă. Mamiferele mai mici, reptilele, peștii și păsările sunt o pradă obișnuită, dar dacă un căprior mai mare se apropie de marginea apei, poate deveni cina pentru acest șarpe!

9. Vulpea zburătoare

Liliac vulpe zburatoare stand intr-un copac.

Contrar numelui său, acest animal nu este o vulpe, ci mai degrabă un liliac, una dintre cele mai mari specii de lilieci din lume. Casa sa este stratul copacilor din pădurile tropicale, unde își folosește vederea ageră pentru a găsi hrană. Spre deosebire de alți lilieci din familie, vulpea zburătoare nu are un sistem de ecolocație.

Atât liliecii masculi, cât și femele au păr lung și lânos care le acoperă corpul. Au aripi scurte cu vârful rotunjit care le permite o mai bună manevrabilitate atunci când zboară prin baldachin. Atât masculul cât și femela cântăresc în jurul valorii de 1 kg, cu o lungime de 32 cm și poate trăi până la 30 de ani.

Masculii se împerechează cu aproximativ zece femele în timpul sezonului de împerechere în fiecare an. Femela de vulpe zburătoare va da naștere unui singur pui în fiecare an. Ele își poartă puii, dar îi lasă la adăpost când caută hrană. Puiul este înțărcat la aproximativ trei luni și apoi este lăsat singur.

Știați că: atunci când se odihnește, vulpea zburătoare atârnă cu capul în jos cu aripile înfășurate!

Vulpile zburătoare sunt creaturi sociabile, care trăiesc în colonii de mii. Ele mănâncă noaptea și formează grupuri de hrănire care zboară la mango și bananieri pentru a mânca. Preferă florile și nectarul și vor mânca, de asemenea, nuci de cocos și smochine.

De ce sunt pădurile un mediu grozav pentru animale?

Pădurile sunt în general protejate de guvernul țării pe teritoriul căreia care acestea se află, oferind un refugiu sigur pentru toate creaturile care trăiesc în ele. Aerul este curat, apa este în stare proaspătă, și există spații larg deschise pentru animalele de a călători fără prea multă interferență din lumea exterioară.

Peisajele sunt suficient de diverse pentru a satisface nevoile tuturor animalelor, mari și mici. De la o peșteră în care un urs să hiberneze în timpul lunilor de iarnă până la un copac pe care să se cuibărească o pasăre, aceste medii de conservare ajută la protejarea vieții sălbatice și la păstrarea lor de la dispariție.

Peisajul unei păduri se schimbă foarte mult de la o țară la alta și de la o zonă la alta. Unele păduri au zone umede fertile, altele au copaci uriași, falnici, în timp ce altele pot fi găsite într-o oază de deșert! Această versatilitate permite habitate naturale pentru toate animalele care trăiesc în ele, fiecare având propriile nevoi.

Mii de km de râuri și pâraie curate oferă o zonă sigură pentru peștii să depună icre și pești sănătoși pe care să-i prindă și să-i mănânce prădătorii. Pădurea oferă o abundență de fructe de pădure, nuci și vegetație sălbatică, oferind o mare varietate de hrană sănătoasă pentru animale.

Pentru prădătorii mai mari, există o mulțime de animale mai mici pe care le pot vâna și cu care se pot hrăni. Multe zone de pădure au mai mult de un grup prădător de animale care trăiesc în zonă, ceea ce ajută la controlul în mod natural a dimensiunilor populației. Fiecare grupă are propriul teritoriu, care va fi apărat cu orice preț!

Concluzie

Multe animale care trăiesc în pădurile din întreaga lume sunt pe cale de dispariție din cauza defrișărilor. Aceasta înseamnă că oamenii se mută în zonele ocupate anterior de animale sălbatice și terenuri deschise.

Pădurile au devenit zone protejate în care întreaga natură poate trăi în liniște fără nicio amenințare de distrugere din partea omului.

Omenirea are responsabilitatea globală de a avea grijă de aceste animale și de a le proteja habitatul, astfel încât aceste animale interesante să se poată bucura de generațiile viitoare.

Te-ar putea interesa şi:

Mai multe articole

Leu stand culcat pe pamant.

7 tipuri feroce de feline mari

Există puține animale mai maiestuoase decât o felină mare. Fie că este un leu care se plimbă prin savană, un jaguar care se târăște printre