21 de tipuri diferite de balene – ghid, imagini și clasificare

Familie de balene inotand impreuna.

Dintre toate mamiferele marine ale lumii, puține sunt la fel de maiestuoase și puternice ca cetaceele mari pe care le numim balene. Aceste creaturi incredibile pot crește la lungimi excepționale, se pot scufunda în adâncurile oceanului și pot înota pe mii de km.

Dar cât de multe știi cu adevărat despre diferitele tipuri de balene din oceanele noastre?

În acest articol, vă vom prezenta 21 dintre cele mai minunate tipuri de balene. De la imensa balenă albastră până la evaziva balenă a lui Omura, iată tot ce ți-ai dorit vreodată să știi despre aceste uimitoare animale marine.

Cum sunt clasificate balenele?

Balenele pot fi unele dintre cele mai ușor de recunoscut animale de pe planetă. Dar sunt renumite printre taxonomiști pentru că sunt dificil de clasificat din cauza diversității mari de balene care înoată prin mările Pământului.

Toate balenele sunt în prezent clasificate în regnul Animalia, încrengătura Chordata și clasa Mammalia, ceea ce înseamnă că balenele sunt mamifere. Sub clasa Mammalia, balenele fac parte din ordinul Artiodactyla, care include toate ungulatele cu degetele egale.

Stai puțin… ungulate? Ungulatele nu sunt animale cu copite? Cum ar putea o balenă să fie un ungulat?

Dacă aceste gânduri au trecut prin creierul tău, înțelegem. Este cu siguranță puțin ciudat să te gândești la balene ca la ungulate atunci când nu au copite – sau picioare, de altfel.

Dar taxonomiștii au descoperit, prin analize genetice, că balenele au evoluat din ungulatele cu degetele egale (care includ animale precum antilopele, girafele și caprele) ca fiind minunatele mamifere marine pe care le cunoaștem astăzi. Asta înseamnă că balena are mai multe în comun genetic cu o alpaca decât cu un rechin. Cine știa?

Sub ordinul Artiodactyla, toate balenele fac parte din clada Cetancodonta. Această cladă include toate animalele care se numesc cetacee (aceasta include balene!) și hipopotami. Aparent, hipopotamii și balenele au evoluat dintr-un strămoș comun, așa că toate sunt grupate într-o singură cladă.

În plus, în cadrul cladei Cetancodonta, toate balenele fac parte din infraordinul Cetacee, care include toate cetaceele. Cetaceele sunt mamifere acvatice care includ balenele, delfinii și marsuinii.

Aici lucrurile încep să devină puțin complicate.

Sub infraordinul Cetacea, se află două parvordere: Odontoceti (balenele cu dinți) și Mysticeti (balenele cu fanoane).

Toate speciile din parvorderul Mysticeti sunt considerate balene. Acestea includ balena albastră, cu cocoașă și alte cetacee mari similare, cu plăci de fani pentru hrănire prin filtru. Destul de simplu, nu?

Ne dorim.

Problema este că nu toate speciile din parvorderul Odontoceti sunt considerate balene în uzul comun al termenului. Asta pentru că Odontoceti include și delfinii și marsuinii, precum și balenele cu dinți.

Lucrurile devin și mai dezordonate când realizezi că toți delfinii și marsuinii sunt din punct de vedere tehnic balene, dar că nu toate balenele sunt delfini și marsuini. Dar vom lăsa această problemă taxonomică să dezbată oamenii de știință.

Lucrul de reținut cu clasificarea balenelor este că animalele pe care le numim în mod tradițional „balenele” în parvorderul Odontoceti se găsesc în principal în 3 familii/superfamilii:

  • Monodontidae – Această familie este adesea numită „balenele arctice” și include beluga și narvalul.
  • Physeteroidea – Familia Physeteroidea include 3 specii de balene vii: cașalot, cașalot pigmeu și cașalot pitic.
  • Ziphiidae – Mai cunoscut sub numele de balene cu cioc, multe dintre speciile din această superfamilie arată ca delfini mai mari, cu o capacitate excepțională de a se scufunda la adâncimi mari.

Dacă ai reușit să rămâi cu noi până acum, felicitări. Ai ajuns destul de departe. Dar dorim să încheiem această scurtă privire asupra clasificării balenelor pentru a vă aminti că unele animale care arată ca balenele sunt de fapt mai bine clasificate ca delfini.

De exemplu, orca (uneori numită balena ucigașă) este un delfin. Este un delfin mare, ca să fiu corect, dar totuși un delfin. Alte specii care sunt denumite în mod normal balene, cum ar fi balena pilot, sunt, de asemenea, delfini. Vai. Așa este viața unui taxonom de balene!

Întrebări frecvente despre tipurile de balene

Balena inotand.

Iată răspunsurile noastre la unele dintre cele mai frecvente întrebări despre diferitele tipuri de balene:

Care sunt cele două tipuri principale de balene?

Cele două tipuri principale de balene sunt balenele cu fanoane și balenele cu dinți. Balenele cu fanoane, precum balena cu cocoașă, au plăci mari în gură care le permit să filtreze hrana pentru krill și plancton. Între timp, balenele cu dinți, cum ar fi cașalot, au dinți pe care îi folosesc pentru vânarea peștilor și a altor creaturi marine mai mari.

Câte tipuri de balene există?

Există aproximativ 40 de tipuri de balene în ocean. Dar clasificarea balenelor este dificilă, deoarece unele animale care sunt denumite în mod tradițional balene ar putea fi mai bine clasificate ca delfini (un subset de balene).

Este un rechin-balenă o balenă sau un rechin?

În ciuda numelui său confuz, un rechin-balenă este un tip de rechin. Este un pește, ca toți rechinii, nu un mamifer, ca o balenă. Cu toate acestea, rechinii-balenă sunt similari cu balenele cu fanoane, deoarece sunt hrănitoare filtrante care mănâncă în principal krill, plancton și alte copepode.

Câți ani trăiesc balenele?

Toate speciile de balene au durate de viață diferite, dar majoritatea pot trăi aproximativ 50 până la 100 de ani. Cu toate acestea, cea mai veche balenă în viață este probabil balena arc. Cercetătorii cred că balena arcuită poate trăi mai mult de 200 de ani!

Poate o balenă să înghită un om?

Majoritatea balenelor nu sunt capabile să înghită complet un om, deoarece esofagul lor nu este suficient de lat pentru un corp uman. Dar balenele cu fanoane au strâns oameni în gură, doar pentru a-i scuipa câteva minute mai târziu. Asta cu siguranță nu ar fi o experiență plăcută, dar nu este exact același lucru cu a fi înghițit de o balenă.

21 diferite tipuri de balene: listă și imagini

Există zeci de tipuri diferite de balene care înoată prin oceanele planetei noastre, așa că nu le-am putea enumera pe toate aici. Dar, iată o privire rapidă la 21 dintre cele mai incredibile tipuri de balene de pe Pământ!

1. Balenele cu fanoane

 

Balenele cu fanoane sunt un grup de balene care au toate plăci mari pe care le folosesc pentru a filtra hrana pentru plancton, krill și copepode. Aceste balene se numără printre cele mai mari animale de pe planetă și sunt o adevărată minune de privit dacă vei ajunge vreodată să le vezi în sălbăticie. Iată ce trebuie să știți.

1.1 Balena Bowhead

Balena Bowhead inotand.

Găsită doar în zona arctică și subarctică, balena arctică (Balaena mysticetus) este un cetaceu de mărime medie, cu una dintre cele mai lungi durate de viață din lume. Deși balena bowhead a fost mult timp vânată de oameni, atunci când i se permite să trăiască pe parcursul vieții sale naturale, această specie poate trăi până la mai mult de 200 de ani!

Balenele bowhead au o formă și o construcție distincte care le fac ușor de identificat în domeniul lor de origine. În timp ce multe specii de balene au guri mari, bowhead are cea mai mare gură dintre toate animalele. De fapt, gura sa poate avea o lungime de aproximativ 5 m, iar limba ei cântărește în mod normal aproximativ 1 tonă.

În ciuda faptului că a fost vânată aproape până la dispariție în timpul apogeului industriei vânătorii de balene la nivel mondial, un moratoriu asupra vânătorii de balene în anii 1960 a permis speciei să facă o redresare remarcabilă. La nivel global, specia este acum listată ca fiind de cea mai mică îngrijorare de către IUCN (Uniunea Internațională pentru Conservarea Naturii).

1.2 Southern Right Whale (Balena sudică)

Balena sudica inotand.

Una dintre cele trei specii de “right whale”, balena sudică (Eubalaena australis) este un cetaceu care se găsește numai în apele dintre 20º S și 60º S. Este aproape identică cu celelalte balene “right whale”, dar este ușor de identificat de altele din domeniul său datorită corpului său negru și calozităților cenușii mari de pe cap.

Deși nu sunt deosebit de comune, balenele sudice tind să fie destul de active lângă suprafața apei. De asemenea, sunt destul de curioase în jurul navelor, așa că este posibil să interacționeze cu navele și bărcile în timpul observărilor.

Balenele sudice au fost vânate intens în secolul al XIX-lea, după epuizarea populației de balene din Atlanticul de Nord în timpul secolului al XVIII-lea. Cu toate acestea, harponarea balenelor sudice a fost interzisă până la mijlocul secolului al XX-lea și acum este protejată în multe zone. Populația speciei s-a stabilizat și acum este listată ca specie de cea mai mică îngrijorare.

1.3 Balena nordică (North Atlantic Right Whale)

Balena nordica inotand.

Verișorul nordic al balenei sudice, balena Atlanticului de Nord (Eubalaena glacialis) este un cetaceu care trăiește doar în apele temperate și subarctice ale Oceanului Atlantic de nord.

Ca și alte “right whale”, balena din Atlanticul de Nord este un cetaceu docil, cu mișcare lentă, care petrece mult timp aproape de suprafață. Este adesea observată lângă coastă și multe balene din Atlanticul de Nord se încurcă în uneltele de pescuit în fiecare an.

În timpul secolului al XVIII-lea, balena din Atlanticul de Nord a fost aproape de dispariție din cauza vânătorii comerciale de balene. Acum este protejată în multe jurisdicții, dar cercetătorii cred că ar putea fi dispărut din punct de vedere funcțional în estul Atlanticului de Nord. În întreaga sa zonă, Uniunea Internațională pentru Conservarea Naturii (IUCN) listează balena dreaptă din Atlanticul de Nord ca fiind pe cale de dispariție în stare critică.

1.4 Balena din Pacificul de Nord (North Pacific Right Whale)

Balena din Pacificul de Nord inotand.

Balena din Pacificul de Nord (Eubalaena japonica) este ultima dintre cele trei specii de “right whale”. Trăiește numai în nordul Pacificului, mai ales în zonele apropiate de coastă din jurul Alaska, vestul Rusiei și Japonia.

Datorită îndepărtării zonei sale și a numărului său relativ mic de populație, balena din Pacificul de Nord este rar observată de nave. Acest lucru face ca urmărirea și observarea balenelor din Pacificul de Nord să fie foarte dificilă pentru cercetători.

Vânătoarea comercială a balenei din Pacificul de Nord a început în anii 1830 și aproape a provocat dispariția speciei înainte ca aceasta să fie protejată în anii 1960. În zilele noastre, principalele sale amenințări sunt scurgerile de petrol, încurcarea în uneltele de pescuit, vânătoarea ilegală de balene și hibridizarea cu balenele bowhead. Specia este listată ca fiind pe cale de dispariție de către IUCN.

1.5 Balena pigmeu (Pygmy Right Whale)

Balena pigmeu inotand la suprafata apei.

Deși împărtășește un nume similar cu celelalte balene “right whale”, balena pigmeu (Caperea marginata) este o specie distinctă care este singurul membru al familiei Neobalaenidae. De fapt, se credea că ar fi dispărut până în 2012 din cauza lipsei de observări confirmate.

Balena pigmeu trăiește în principal în Oceanul de Sud. A fost descrisă pentru prima dată în literatura științifică  după călătoriile lui James Clark Ross din secolul al XIX-lea pe HMS Erebus and Terror. Cu toate acestea, este printre cele mai puțin studiate cetacee din lume, cu mai puțin de 25 de observări confirmate.

Cu o lungime estimată de aproximativ 6,1 m, balena pigmeu este cea mai mică dintre balenele cunoscute. În prezent, IUCN o listează ca o specie de cea mai mică îngrijorare, dar acest lucru se poate datora lipsei de date decât orice altceva.

1.5 Balena Minke comună

Balena Minke comuna inotand.

Numită uneori balena minke nordică (Balaenoptera acutorostrata) este o balenă mică cu fanoane care trăiește în aproape toate oceanele lumii. Din punct de vedere tehnic, există mai multe subspecii comune de minke și doar subspecia pitică este observată în mod obișnuit în Oceanul de Sud.

Minke comună este una dintre cele mai mici specii de balene cu fanoane. Este relativ ușor de identificat în întreaga sa gamă datorită aripioarei dorsale curbate, mici. În plus, specia are o secvență unică de a ajunge la suprafață, în care își aduce mai întâi rostul ascuțit la suprafață și apoi își arcuiește spatele înainte de a se scufunda. Majoritatea balenelor minke respiră de mai multe ori în succesiune rapidă înainte de o scufundare adâncă.

La nivel global, balena minke comună este listată ca specie de cea mai mică îngrijorare de către IUCN. Este protejată în multe regiuni după ce a fost vânată intens în timpul apogeului industriei vânătorii comerciale de balene din secolele al XVIII-lea până în al XX-lea.

1.6 Balena Minke sudică

Balena  Minke sudică inotand alaturi de puiul ei.

Cunoscută mai frecvent sub numele de balena minke din Antarctica, minke sudică (Balaenoptera bonaerensis) este puțin mai mare decât minke comună. Deși aria sa se suprapune cu subspecia pitică de minke comun, balena minke antarctică se găsește în general doar în emisfera sudică și este mult mai abundentă în aria sa.

Spre deosebire de multe alte balene cu fanoane, minke sudică nu a fost vânată intens de vânătorii comerciali. Are o dimensiune mai mică și un randament relativ scăzut de ulei, așa că nu a fost la fel de atractivă din punct de vedere economic ca alte specii. Drept urmare, este acum mult mai răspândită decât omologul său nordic.

Cu toate acestea, IUCN menționează că balena minke sudică este aproape amenințată. Organizația afirmă că principalele amenințări ale speciei sunt pescuitul excesiv de krill în aria sa și schimbările climatice.

1.7 Balena cenușie

Balena cenusie cu capul la suprafata apei.

Găsită doar în zone mici aproape de coastă din întreaga lume, balena cenușie (Eschrichtius robustus) este un cetaceu mare care poate atinge o greutate de peste 45 de tone. Balena cenușie obișnuia să fie mult mai larg răspândită, dar a dispărut în jurul Europei cândva în timpul secolului al VI-lea și în jurul Atlanticului de Est în jurul secolului al XVIII-lea.

Unul dintre cele mai unice aspecte ale balenei cenușii este traseul său lung de migrație sezonieră. Fiecare populație de balene cenușii călătorește în zone diferite, dar populația din Pacificul de Est călătorește aproximativ 8.000 de km de la mările Bering și Chukchi până la Golful California în fiecare sezon de iarnă. Se crede că aceasta este cea mai lungă migrație anuală a oricărui mamifer.

Deși se știe că orcile vânează balene cenușii, vânătoarea comercială de balene de către oameni este, fără îndoială, cea mai mare amenințare a speciei. Acum că specia nu mai este vânată comercial pe scară largă, este acum listată ca fiind cea mai puțin îngrijorătoare de către IUCN.

1.8 Balena cu cocoașă

Balena cu cocoasa sarind din apa.

Probabil cea mai emblematică specie de balenă din lume Megaptera novaeangliae este una dintre puținele cetacee mari care se găsesc în aproape toate oceanele Pământului. Se găsește peste tot, de la zone tropicale până la apele reci din regiunile polare.

Balenele cu cocoașă sunt probabil cele mai cunoscute pentru comportamentele lor acrobatice la suprafață și abilitățile uimitoare de comunicare. Masculii produc cântece complexe care pot dura aproximativ 20 de minute o dată. Femelele vocalizează și ele, dar nu produc zgomote de aceeași complexitate. Cercetătorii cred că aceste cântece sunt unice pentru diferitele populații de balene cu cocoașă.

Ca și alte balene cu fanoane, cele cu cocoașă au fost vizate de vânătorii comerciali de balene timp de secole până în anii 1960. În perioada vânătorii comerciale de balene, acestea au fost aduse aproape de dispariție. Cercetătorii estimează că peste 90% din populația globală de balene cu cocoașă a fost ucisă. Cu toate acestea, specia a înregistrat o recuperare excepțională și este acum cea mai puțin îngrijorătoare.

1.9 Balena albastră

Balena albastra inotand.

Cel mai mare animal cunoscut care a existat vreodată pe acest Pământ, balena albastră (Balaenoptera musculus) este un cetaceu cu adevărat magnific. Poate atinge lungimi de aproximativ 30 m și cântărește mai mult de 165 de tone.

În ciuda faptului că este cel mai mare animal din lume, balenele albastre se hrănesc cu unele dintre cele mai mici animale – krill. De fapt, balenele albastre mănâncă aproximativ 3.600 kg de krill într-o singură zi!

Se crede că balenele albastre trăiesc în aproape toate oceanele lumii. Au fost cândva foarte abundente, dar specia a fost vânată până aproape de dispariție în secolele al XIX-lea și al XX-lea. Rămâne una dintre balenele cu fanoane cel mai puțin studiate, iar IUCN listează în prezent balena albastră ca fiind pe cale de dispariție.

1.10 Balena cu înotătoare

Balena cu inotatoare sarind din apa.

Balena cu înotătoare (Balaenoptera physalus) este al doilea cel mai lung cetaceu de pe planetă. Poate avea o lungime de peste 27 m, dar de obicei cântărește aproximativ 80 de tone sau mai puțin.

Balenele comune se găsesc în aproape toate oceanele lumii. Cu toate acestea, sunt destul de ușor de identificat în comparație cu alte balene mari, datorită gurii lor înalte și a aripioarei dorsale proeminente. Acestea fiind spuse, uneori este ușor de confundat cu balenele albastre și balenele sei de la distanță.

La fel ca balenele albastre, balenele cu înotătoare au fost vânate în mod intens de vânători de balene, în special după inventarea harponului exploziv. În perioada de vârf a industriei vânătorii comerciale de balene, aproximativ 50% din toate balenele înotătoare au fost vânate pentru grăsime, fanoane și ulei. Specia este acum listată ca vulnerabilă cu o populație în creștere.

1.11 Balena Omura

Balena Omura inotand.

Balena lui Omura (Balaenoptera omurai) este una dintre cele mai puțin studiate specii de balene cu fanoane mari. Este cunoscută și sub numele de balena pitică, dar s-a crezut mult timp că este o formă mai mică sau pigmee a balenei lui Bryde.

Cercetătorii cred că balenele lui Omura se găsesc în Oceanul Indo-Pacific, dar că ar putea exista și o populație în Atlantic. În trecut, au existat un număr de observații confirmate de balene Omura, dar nu suficiente pentru a ne face o idee bună despre adevărata rază de acțiune a speciei.

Este foarte probabil ca balena lui Omura să fi fost vânată în toată Oceania în scopuri de întreținere în ultimele câteva milenii, dar nu a fost niciodată ținta vânătorii comerciale de balene pe scară largă. În prezent, IUCN listează specia ca fiind deficitară de date din cauza lipsei de cercetare privind tendințele populației sale.

1.12 Balena Eden

Balena Eden inotand.

Balenele Eden (Balaenoptera edeni) sunt o specie dezbătută ca făcând parte din complexul de balene Bryde. Cele trei specii din complexul de balene Bryde (balenele Rice, Eden și Bryde) au caracteristici fizice similare, dar sunt necesare mai multe cercetări pentru a înțelege cum sunt toate legate.

Cercetătorii cred că balenele Eden trăiesc în principal în Pacificul de Vest, în jurul Golfului Bengal, Golful Martaban și Marea Chinei de Est. Balena Eden, care uneori este numită balena Sittang, se crede că este cea mai mică dintre speciile din complexul de balene Bryde.

Se știu puține despre populația globală a balenei Eden, dar IUCN o listează ca fiind o specie de cea mai mică îngrijorare. Principalele amenințări ale speciei includ coliziunile cu navele, poluarea și epuizarea sursei sale de hrană prin pescuitul comercial de krill.

1.13 Balena Rice

Balena Rice inotand.

Balena Rice (Balaenoptera ricei) este unul dintre membrii mai bine studiați ai complexului de balene Bryde. Anterior se credea că este o subpopulație a balenei Bryde, dar analizele genetice recente arată că este probabil o specie distinctă.

Spre deosebire de majoritatea balenelor Bryde, balena lui Rice trăiește aproape exclusiv în Golful Mexic. Trăiește în principal în jurul versantului continental al părții de nord a Golfului, lângă Florida.

Balena Rice nu este în prezent listată de IUCN (probabil datorită faptului că a fost desemnată ca specie unică abia în 2021). Dar este listată ca fiind pe cale de dispariție în conformitate cu Legea privind speciile pe cale de dispariție din SUA și este protejată în aria sa. Principalele amenințări ale speciei includ coliziunile navelor, poluarea și perturbările acustice cauzate de transport maritim și de explorare petrolieră.

1.14 Balena Sei

Balena Sei inotand alaturi de puiul sau.

Găsită în principal în larg în zonele de apă adâncă, balena sei (Balaenoptera borealis) este al treilea cel mai mare cetaceu al planetei. În general evită atât apele polare, cât și cele tropicale, preferând să-și petreacă timpul în zonele temperate și subtropicale. Cu toate acestea, cercetătorii cred că balena sei poate trăi aproape oriunde pe Pământ.

Balenele Sei sunt considerate a fi unul dintre cele mai rapide cetacee. Pot atinge viteze de înot de peste 50 km/h atunci când parcurg distanțe scurte. Balena sei este, de asemenea, un mamifer marin cu adevărat masiv, cu o greutate medie de până la 50 de tone.

Dimensiunea mare a balenei sei a făcut-o o alegere populară pentru vânătoare în perioada de glorie a vânătorii comerciale de balene. Ca urmare, se crede că populația speciei este doar o treime din ceea ce era în secolul al XVI-lea. În prezent este listată ca fiind pe cale de dispariție cu o populație în creștere.

1.15 Balena Bryde comună

Balena Bryde comuna inotand la suprafata apei.

Balena Bryde comună (Balaenoptera brydei) este cel mai mare cetaceu din complexul de specii de balene Bryde. Există o dezbatere în rândul taxonomiștilor cu privire la faptul că balena Bryde este propria sa specie sau dacă este o subspecie care este strâns legată de balena Eden.

Aceste balene se găsesc în principal în apele temperate și tropicale mai calde ale oceanelor Indian, Pacific și Atlantic. Balena comună Bryde este pelagică, ceea ce înseamnă că preferă să trăiască în principal în oceanul deschis.

Se cunosc relativ puține despre tendințele populației balenei Bryde comune. Acest lucru este parțial rezultatul faptului că taxonomiștii nu știu cum să clasifice această specie. Cu toate acestea, se știe că balena lui Bryde este sensibilă la perturbări, iar amenințările sale majore includ loviturile de nave în oceanul deschis.

2. Balenele cu dinți

Cum spune și denumirea, balenele cu dinți sunt o grupare distinctă de balene, toate având dinți, mai degrabă decât plăci cu fanoane. Balenele cu dinți, cunoscute și sub denumirea de odontocete, fac parte dintr-un grup de cetacee care include și marsuini și delfini.

Există peste 70 de specii în taxonul Odontoceti, dintre care majoritatea sunt diferite tipuri de delfini și marsuini. Multe dintre aceste animalele pe care le considerăm în mod normal balene, cum ar fi orcile, sunt mai bine clasificate ca delfini.

În interesul de a menține lucrurile proaspete și interesante, ne vom concentra pe 6 dintre balenele cu dinți care sunt în general clasificate de taxonomiști ca fiind adevărate balene. Fără alte prelungiri, iată o scurtă privire asupra unora dintre cele mai importante balene cu dinți din oceanele noastre.

2.1 Cașalot

Casalot inotand.

Cu ușurință cea mai mare dintre balenele cu dinți, cașalotul (Physeter macrocephalus) este un cetaceu cu adevărat masiv. Este singurul membru viu al genului său și este considerat a fi cel mai mare prădător cu dinți de pe planetă.

Caşaloţii au devenit celebri în cultura populară datorită romanului Moby-Dick al lui Herman Melville. În roman, un cașalot alb uriaș pe nume Moby Dick i-a mușcat piciorul căpitanului Ahab în timp ce acesta naviga pe vasul baleniera Pequod.

Numele „cașalot” poate părea puțin ciudat, dar este de fapt o versiune prescurtată a numelui propriu „balenă spermaceti”. Spermaceti este o substanță ceară, semi-lichidă, care se găsește în fruntea capului unui cașalot. Se crede că această substanță ajută la generarea de sunete pentru comunicare și ecolocație.

Acest spermaceti a fost de fapt ținta principală a vânătorilor de balene comerciali în secolele al XVIII-lea și al XX-lea. A fost folosit pentru a crea lumânări și alte produse similare. Vânătorii de balene au căutat și dinții cașalotului, care au o calitate asemănătoare fildeșului. Cu toate acestea, vânătoarea de cașalot i-a decimat populația, iar specia este acum listată ca fiind vulnerabilă.

2.2 Narval

Narval inotand.

Cunoscut și ca unicornul mării, narvalul (Monodon monoceros) este unul dintre cele mai ușor de identificat cetacee din lume. Masculii narvali (și câteva femele) se laudă cu o singură proeminență mare, asemănătoare unui colț, din partea din față a capului, care poate crește până la aproximativ 3,1 m lungime. În cazuri rare, narvalilor pot crește doi colți.

Acest colț este de fapt caninul narvalului, nu un corn. Se proiectează în exterior din partea stângă a maxilarului superior al narvalului și crește într-o spirală elicoidală de-a lungul vieții balenei. De fapt, noi cercetări arată că colții de narval sunt plini cu milioane de terminații nervoase care oferă narvalilor informații senzoriale despre mediul lor.

Narvalii se găsesc numai în apele arctice, unde au fost vânați pentru întreținere de mii de ani de către inuiți și alte popoare indigene. Inuiților li se permite să vâneze legal narval în scopuri culturale și de subzistență. IUCN listează specia ca fiind cea mai puțin îngrijorătoare, deși schimbările climatice și condițiile gheții sunt amenințări majore.

2.3 Balena cu fața lată

Balena cu fața lată inotand la suprafata apei.

Balena sudică (Hyperoodon planifrons) este un cetaceu slab cercetat care trăiește în Antarctica. Oamenii de știință cred că locuiește în primul rând în apele oceanice adânci din cele mai reci părți ale Oceanului de Sud. De asemenea, se crede că specia poate să se scufunde până la 40 de minute o dată, ceea ce este o perioadă lungă de timp pentru un cetaceu.

Balenele cu față lată antarctice sunt un tip de balene cu cioc (Zifiide) și au un mic „cioc” care este similar cu ceea ce vedem la mulți delfini. Cercetătorii cred că botul este în primul rând alb și gri, dar sunt necesare mai multe informații pentru a înțelege spectrul de variații de culoare și aspect al speciilor.

În prezent, IUCN listează balena cu față lată sudică drept specie de cea mai mică îngrijorare. Cu toate acestea, nu există estimări bune ale populației speciei și se știu puține despre amenințările cu care se confruntă.

2.4 Beluga

Beluga inotand.

Numită și balena albă, beluga (Delphinapterus leucas) este unul dintre cele mai ușor de identificat cetacee de pe planetă. Are un corp complet alb și un cap mare, în formă de pepene galben. Acest lucru face ușor să se distingă de orice alt cetaceu de mărimea sa, inclusiv de narval, care este cea mai apropiată rudă vie a belugii.

Beluga este cunoscută și sub numele de canarul de mare, deoarece scoate sunete acute distincte. Aceste sunete sunt folosite pentru ecolocație și comunicare în apele întunecate. Fruntea unei belugi este de fapt o parte esențială a abilităților sale de comunicare, deoarece acționează ca o lentilă acustică care poate ajuta la proiectarea apelurilor sale pe distanțe mai lungi.

În prezent, beluga sunt enumerate ca fiind de cea mai mică îngrijorare de către IUCN. Cu toate acestea, ele se confruntă cu o serie de amenințări, inclusiv schimbările climatice, care afectează negativ habitatul arctic al speciei. Beluga par, de asemenea, să fie foarte sensibile la zgomotul uman și la poluarea oceanelor.

2.5 Balena cu cioc Baird

Balena cu cioc Baird inotand la suprafata apei.

Balena cu cioc a lui Baird (Berardius bairdii) este o specie de balenă cu cioc relativ bine studiată. Trăiește în principal în nordul Pacificului, în special în medii de apă adâncă.

Cu toate acestea, există o dezbatere cu privire la faptul dacă balenele cu cioc ale lui Baird și balenele cu cioc ale lui Arnoux sunt aceeași specie datorită caracteristicilor lor similare. Dacă sunt aceeași specie atunci aria de acțiune a balenei Baird ar include o mare parte din Oceanul de Sud.

Balenele cu cioc ale lui Baird sunt cunoscute pentru dimensiunile lor mari și timiditatea în jurul bărcilor. Ele tind să aibă colorații mai închise decât alte balene cu cioc, dar sunt necesare mai multe cercetări pentru a înțelege adevărata gamă de înfățișări a speciei. Specia este protejată în Statele Unite, dar este în prezent listată ca specie de cea mai mică îngrijorare de către IUCN.

2.6 Balena cu cioc a lui Cuvier

Balena cu cioc a lui Cuvier sarind din apa.

Nu în ultimul rând, avem balena cu cioc a lui Cuvier (Ziphius cavirostris). Se crede că balena cu cioc a lui Cuvier este cea mai răspândită balenă cu cioc de pe planetă. Trăiește în aproape toate oceanele lumii, cu excepția regiunilor polare extreme.

Balenele cu cioc ale lui Cuvier au o colorație închisă, un cioc mic și un corp în formă de trabuc. Masculii dezvoltă uneori doi colți mici în colțurile maxilarului inferior, dar acești colți nu par să servească niciunui scop.

La fel ca majoritatea balenelor cu cioc, balenele cu cioc ale lui Cuvier sunt scafandri experți și se pot scufunda ore în șir. De fapt, cercetătorii au etichetat odată o balenă care a făcut o scufundare înregistrată de peste 2.900 m, ceea ce o face una dintre cele mai adânci scufundări înregistrate vreodată de un mamifer!

Balenele cu cioc ale lui Cuvier au fost vânate în număr modest de vânătorii comerciali, dar cea mai mare amenințare a speciei este probabil perturbarea umană. Specia pare să fie foarte sensibilă la sonar, ceea ce poate fi motivul pentru care sunt adesea găsite blocate pe plaje în zone zgomotoase precum Marea Mediterană și în jurul bazelor navale.

Te-ar putea interesa şi:

Mai multe articole

Leu stand culcat pe pamant.

7 tipuri feroce de feline mari

Există puține animale mai maiestuoase decât o felină mare. Fie că este un leu care se plimbă prin savană, un jaguar care se târăște printre