Top 10 cele mai mari balene din lume

Balena in apa vazuta de aproape.

Unul dintre cele mai incredibile aspecte de pe Pământ este natura. Găzduiește creaturi și plante de toate speciile. Varietatea componentelor naturii este practic infinită.

De fapt, potrivit cercetărilor, o persoană obișnuită este conștientă de doar 10% din toate viețuitoarele de pe planetă. Ei bine, din fericire, am auzit cu toții de puternicele creaturi ale oceanului, cele mai mari creaturi marine și terestre: balenele.

Această caracteristică le face să fie unele dintre cele mai căutate animale de către oamenii de știință și turiști; cine nu ar vrea vreodată să fie uimit de aceste gigantice legende?

Mai jos este o listă cu cele mai mari balene din lume.

# 10: Balena Minke

Balena Minke sarind din apa.

Balena Minke este una dintre cele mai mari creaturi de pe Pământ. Se mai numește și balena rorquală mai mică. Există diferite subspecii de balene Minke, cum ar fi balenele comune, pitice și antarctice. Măsoară până la 7 metri lungime.

Din observațiile obișnuite, aceste balene călătoresc singure sau în perechi, dar nu mai mult decât atât. Au caneluri de-a lungul gâtului care se întind pentru a-și încolți prada la vânătoare.

Sunt observate mai ales în apele puțin adânci. Unele dintre pericolele la care sunt expuse aceste balene includ coliziuni cu nave și bărci și vânătoare de balene. Dieta lor principală constă în mici colete de pești și zooplancton. Au o hrănire deosebit de selectivă din primăvară până în toamnă. De asemenea, este destul de rapidă.

# 9: Complexul de balene Bryde

Balena din complexul de balene Bryde inotand.

Acest termen este folosit pentru a arăta că există două sau trei specii ale acestui tip de balenă. Lungimea maximă pe care o pot măsura este de 15 m și cântărește până la 40 de tone. Se hrănesc cu krill, calmar, coli de pești și alte crustacee mici.

Ele poartă numele lui Johan Bryde, fondatorul primei fabrici de vânătoare de balene. Este balena cu cel mai scăzut comportament migrator, care trăiește în apele temperate ale ecuatorului pe tot parcursul anului.

Balenele Bryde sunt solitare, deși uneori pot fi găsite în grupuri mici, în special mame și pui. Balena este deosebit de timidă și nu dezvăluie mai mult decât capul său atunci când ajunge la suprafață.

# 8: Balena cenușie – „Pește diavol”

Balena cenusie sarind din apa.

La numărul 8 se află balena cenușie, care se află printre uriașii mării. Măsoară până la 15 metri lungime. Este la fel de mare ca semnul de la Hollywood. Cântărește 36 de tone, greutatea a aproximativ 15 pick-up-uri de dimensiuni mari. Numele său este derivat din modelele gri și alb de pe corpul său.

Puii săi au o culoare mai închisă, care treptat ajunge gri. Este o balenă găsită pe coastele Pacificului de Nord, Atlantic și a fost văzută în Marea Mediterană și chiar în sud, pe coasta Namibiei.

Cercetătorii au făcut observații ale acestui migrator exuberant în Pacific. Balena Cenușie este viețuitoare detritivoră și alimentația sa principală este amfipodele, izopodele, peștii mici și crabii roșii. Prin urmare, ele rămân în jurul platformei continentale unde pot scoate sedimente de pe fundul oceanului.

Este cunoscută sub numele de „Pește diavol” datorită rezistenței sale persistente în timpul capturării. Balenele mamă gri sunt, de asemenea, protectori viguroși ai puilor lor. Împerecherea dintre balenele cenușii implică în mod ciudat 3 sau mai mulți participanți. Gestația unei balene cenușii este de până la 13 luni.

# 7: Balena Sei

Balena Sei inotand alaturi de puiul sau.

Acesta este, de asemenea, un mamifer mare, cu un comportament migrator unic. Numele Sei este de fapt norvegian pentru Pollachius virens. Balena a fost numită astfel pentru că a apărut în perioada anului în care ar apărea astfel de pești. Poate măsura până la 19.5 metri lungime, mai mult decât o pistă de bowling.

Greutatea poate ajunge la 28 de tone. Aceasta este de aproape 3,5 ori mai grea decât un elefant matur. În ciuda dimensiunilor, se știe că balena Sei este rapidă, călătorind cu viteze de 50 km/h. Dieta unei balene Sei implică în principal krill, copepode și zooplancton.

O balenă poate consuma zilnic 900 de kilograme de alimente. Migrează de la apele subpolare vara la apele temperate subtropicale unde are loc împerecherea. Vânătoarea de balene a eliminat o mare parte din balenele Sei, lăsând doar o treime din populația inițială.

Se spune că principala cauză de deces a balenelor Sei este otrăvirea endemică, dintre care a existat o nefericită moarte de 337 de balene pe malul Chile în 2015.

# 6: Balena cu cocoașă

Balena cu cocoasa sarind din apa.

Interesant este că aceasta nu are de fapt nicio cocoașă. S-a numit astfel, deoarece ori de câte ori balena este pe punctul de a face o scufundare profundă în apă, își arcuiește spatele, creând o formațiune asemănătoare cocoașei.

Balena cu cocoașă măsoară până la 18 metri lungime și cântărește 40 de tone, echivalentul a 5 Tyrannosaurus rex. Sunt cei mai proeminenți migranți din speciile de balene. Călătoresc până la 4900 km pe an.

Cea mai mare migrație înregistrată vreodată a fost o călătorie uimitoare de 18 840 km. În timpul verii, migrează către apele temperate din jurul ecuatorului.

De asemenea, fac spectacol cu stilurile lor acrobatice. Își propulsează corpurile din apă și se scufundă ușor. Acest comportament, potrivit unor oameni de știință, este o manifestare a sănătății, pentru a impresiona femelele în timpul sezonului de împerechere. Durata de viață a unei balene cu cocoașă este de aproximativ 50 de ani.

Preferă hrana cu crustacee și planctoane mici. Se găsesc în principal în Pacificul de Nord, Golful Alaska și Maine și chiar în Marea Arabiei.

Balenele cu cocoașă sunt uneori singuratice, dar pot călători în grup de doi sau trei. O altă caracteristică este că emit acele cântece obsedante: un amestec de urlete și plânsete și gemete care continuă ore întregi. Masculii sunt cei vocali și pot fi auziți până la 30 km distanță.

# 5: Balena de Groenlanda (“Bowhead”)

Doua balene de Groenlanda vazute de sus.

Aceștia sunt giganții cunoscuți ai apelor arctice. Numele “bowhead” a fost derivat din forma capului lor. Mișcările balenelor Bowhead sunt afectate de topirea și înghețarea gheții în habitatul lor.

Capetele lor mari au cranii puternice și corpuri puternice care le permit să spargă gheața cu o grosime de până la 18 cm. De fapt, craniul unei balene de Groenlanda ajunge la o treime din întregul său corp. Au grăsime de aproximativ 50 cm grosime, care păstrează căldura în corpul lor în frigul arctic. Aceasta este până acum cea mai groasă grăsime de pe orice specie de balenă.

O balenă Bowhead adultă poate cântări 75 de tone. Aceasta este mai mult decât greutatea Navetei Spațiale. Măsoară 15 până la 18 metri lungime. Au o remarcabilă putere de salt, încât pot ieși complet din apă.

Se hrănesc cu zooplancton de pe solul și de la mica adâncime a oceanului. Un Bowhead poate mânca până la 2 tone de alimente pe zi. Balenierii comerciali din secolul al XX-lea au distrus o mare populație de balene Bowhead; astăzi numărul este de aproximativ 10.000.

# 4: Cașalot (“Sperm Whale”)

Casalot inotand in apa.

Numele a fost derivat din “spermaceti”, o substanță cerată creată în organul spermaceti din capul balenei, care a fost căutată de vânătorii de balene din comerț pentru producerea de lumânări, ulei și lubrifianți. Această substanță a fost inițial confundată cu materialul seminal al balenei.

Sunt renumiți pentru că au cele mai mari creiere din lume, cântărind 7.7 kilograme, de 5 ori mai grele decât creierul uman. Sunt, de asemenea, cei mai mari prădători dinți. Au de la 20 la 26 de dinți de fiecare parte a maxilarului inferior.

Un dinte cântărește un kilogram. Cu toate acestea, acești dinți enormi nu sunt folosiți la fel de mult pentru vânătoare pe cât ați crede, ci în principal pentru a lupta cu rivalii. Cercetătorii folosesc, de asemenea, analiza straturilor de dentină de pe dinți pentru a determina vârsta balenei.

Balenele pot crește până la 16 până la 20 de metri lungime și cântăresc 40-57 de tone. Pot trăi până la 60 de ani. Scufundându-se până la 2255 de metri adâncime, cașaloții sunt pe locul al doilea în ceea ce privește adâncimea la care se pot scufunda balenele.

Ei comunică prin ecolocalizare, adică emite ecouri și ascultă apelurile de la alte balene. Masculii tineri trăiesc în grupuri cu femelele, dar în cele din urmă se ramifică și călătoresc singuri odată ce se maturizează.

# 3: Balena neagră (“Right whale”, Eubalaena)

Balena neagra sarind din apa.

Există trei specii particulare, Pacificul de Nord, Atlanticul de Nord și balena sudică. Și-au primit numele pentru că, în perioada de vânătoare de balene, balenierii credeau că sunt balenele potrivite pentru vânătoare. Acest lucru se datorează faptului că balenele sunt lente, călătorind singurul 16 km/h pentru o perioadă scurtă de timp.

De asemenea, erau calme și ușor de învins. Grăsimea groasă de pe corpurile lor le-au făcut să plutească după ce au fost ucise și a fost materia primă pentru producția de petrol. Deși perioada de după vânătoare de balene a înregistrat o ușoară creștere a populației.

Balenele sunt ucise de alți factori, cum ar fi încurcarea în plasele de pescuit și loviturile navelor. O balenă neagră adultă poate măsura până la 17 metri lungime și cântări 70 de tone. Se hrănesc în principal cu copepode, krill și pteropode la fundul oceanului.

Femelele se reproduc la fiecare 3-5 ani. Un fapt interesant este că balena neagră are cele mai mari testicule, chiar mai mari decât balena taur. Acestea sunt din speciile de baleen, prin urmare filtrează hrana.

Călătoresc spre sud pentru iarnă, unde se împerechează, nasc și migrează spre nord în timpul primăverii. Comunică prin vocalizare. O balenă poate trăi de la 70 la 100 de ani. Au rămas în jur de 400 de balene negre în lume și oamenii de știință speră să păstreze acea populație și, mai bine, să o crească.

# 2: Balena cu înotătoare (“Finback”)

Balena cu inotatoare sarind din apa.

Cu lungimea de până la 24,5 metri și o greutate de 70 de tone, balena Finback este a doua cea mai mare balenă din lume. se pare că are o mulțime de porecle derivate din trăsăturile și caracteristicile sale.

Cea mai lungă balenă măsura 27,12 de metri lungime. Este, de asemenea, una dintre cele mai rapide balene și poate atinge maximum 47 km/h, ducând la porecla lor de „ogar de mare”. Au o creastă unică care se întinde de-a lungul spatelui său, de unde și numele de “înotătoare”.

Balena Finback are o colorație asimetrică despre care se știe că este folosită pentru a vâna pești. Potrivit cercetătorilor, balenele dă târcoale și își afișează pântecele alb peștelui vizat, speriindu-i într-un banc mai strâns, făcându-i mai ușor de capturat.

În afară de pești, balena Finback se hrănește cu krill, calmar și crustacee. Are o culoare caracteristică pe maxilarul inferior, alb pe stânga și negru pe partea dreaptă.

Vânătoarea comercială este cea mai mare amenințare pentru balenele Finback, iar populația de astăzi este de aproximativ 50.000. Se împerechează și fată în timpul iernii în apele temperate. Perioada de gestație a unei balene mama este de un an.

# 1: Balena albastră

Balena albastra inotand.

Această creatură puternică se află pe locul unu în regatul balenelor. Este de departe cel mai mare animal care a existat vreodată pe Pământ. Balena albastră măsoară până la 30 de metri în lungime. Adică de 5 ori lungimea unei girafe. Un om adult mediu are aproximativ 1,65 metri.

Asta înseamnă că ar fi nevoie de aproape 19 persoane înșiruite, pentru a atinge lungimea completă a unei balene albastre. Greutatea unei balene adulte este de 2000 de tone sau mai mult. Având în vedere un om de 70 kg, adică echivalentul a 28580 de persoane.

Enormitatea acestei creaturi este incredibilă. Inima cântărește până la 630 kg, mai mult decât greutatea unui urs polar. Limba cântărește 2700 kg, cu aproape 600 kg mai grea decât un rinocer.

În mod uimitor, în ciuda corpului și a greutății mari, balena albastră are un creier foarte mic. Creierul are o greutate de aproximativ 7 kg. Balenele albastre au fost cele mai proeminente în Antarctica, cu populații de 240.000. Cu toate acestea, când a început vânătoarea de balene, populația a scăzut drastic.

Acum se găsesc în nordul Atlanticului, Pacificului și Oceanului Indian, cu o populație aproximativă de 10.000 până la 25.000. Dieta acestui gigant oceanic este în principal krill și zooplancton. Balenele sunt solitare, dar uneori călătoresc în perechi.

Femelele sunt puțin mai lungi decât masculii, dar mai puțin grele. Un nou-născut cântărește aproximativ 2700 de kilograme, adică la fel de greu ca doi elefanți. Puiul poate consuma până la 400 de litri de lapte pe zi. Balena Albastră continuă să-și păstreze poziția de cea mai mare balenă din lume.

Balenele sunt o imagine fantastică a naturii. Desigur, este interesant să credem că există o astfel de creatură enormă. Mai multe dintre faptele lor sunt uimitoare, precum un animal de 60 de tone care sare complet din apă.

Deși populația de balene a fost micșorată brutal în timpul perioadei de vânătoare de balene, mai avem câteva mii. Este posibil ca problema să nu mai fie vânătoarea de balene. Acum se sufocă cu plase de pescuit și le lovesc navele noastre. Lumea trebuie să protejeze și să aprecieze această creatură magnifică înainte ca aceasta să dispară.

Te-ar putea interesa şi: Cum se hrănesc homarii?

Mai multe articole

Reprezentarea unui dinozaur pe o campie.

Top 10 cei mai lenți dinozauri!

Dinozaurii sunt adesea cunoscuți pentru viteza lor; când oamenii se gândesc la ei, se gândesc la Jurassic Park și la toți dinozaurii rapizi care aleargă

Urs stand in iarba.

Animalele sălbatice se tem de oameni?

Crocodilii, rechinii, șerpii, tigrii, leii sunt doar câteva dintre animalele care inspiră oamenilor un sentiment de frică. Atacurile acestor animale sunt întotdeauna răspândite pe scară

Apa inghetata.

Poate îngheța apa oceanului?

Oceanul este un corp masiv de apă sărată care acoperă 71% din suprafața lumii. Temperatura lui este afectată de altitudine; cu cât altitudinea este mai

Explicarea fiecărui tip de nor

Norii au fost întotdeauna o sursă nesfârșită de fascinație pentru oamenii din întreaga lume. Formele lor în continuă schimbare și capacitatea lor de a surprinde

Padure vazuta de sus.

Pot pădurile să răspândească boli?

Există multe beneficii pentru sănătate dacă avem păduri în mediul nostru. Oamenii de știință și ecologiștii au avertizat guvernele să oprească defrișările din cauza efectelor